Gotovo 25,8 miliona KM za uvećanje plata uposlenika u KS

20.12.2022. 14:29 / Izvor: Akta.ba
Novac

Vlada Kantona Sarajevo će uvećati plate za pet posto za više od 14.000 uposlenika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, a za šta je potrebno izdvojiti dodatnih gotovo 25,8 miliona KM.

Vlada Kantona Sarajevo će uvećati plate za pet posto za više od 14.000 uposlenika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, a za šta je potrebno izdvojiti dodatnih gotovo 25,8 miliona KM. Uposlenima u zdravstvu i komunalnoj privredi će visina plate biti definirana u pregovorima za nove kolektivne ugovore.  

U ovoj godini je za plate i naknade uposlenika u Kantonu Sarajevu izdvojeno više od pola milijarde KM.   

Podsjećamo, u tekućoj godini su plaće u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu za pet posto, a kasnije tokom godine kroz kolektivne ugovore između 7 i 12 posto. U prvih 11 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS isplaćeno preko 70 miliona KM više nego prošle godine.   

Pored toga po pitanju tužbi iz radnopravnih odnosa iz proteklog desetljeća Vlada je isplatila 22,5 miliona KM samo ove godine i još postoji više od 30 miliona KM glavnice preostalih tužbi koji opterećuju Budžet Kantona Sarajevo.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti