Objavljena lista: Odabrane zanatlije i obrtnici čije projekte će sufinansirati Vlada KS

21.12.2022. 09:30 / Izvor: Akta.ba
lista

Pravo na sufinansiranje ostvarila su 94 obrtnika i zanatlije.

Ministarstvo privrede KS je objavilo Preliminarni prijedlog izabranih korisnika poticajnih sredstava po Javnom pozivu za dostavljanje prijave za finansiranje/sufinansiranje projekata u cilju očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu Sarajevo za 2022. godinu.

Krajem septembra prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH na osnovu kojeg je u aprilu ove godine donesena i federalna Uredba o zaštiti starih i tradicionalnih zanata.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, s ciljem očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu Sarajevo, realiziralo svoj javni poziv podrške za njihovo očuvanje i promociju, te je u tu svrhu pripremilo kantonalnu Uredbu o dodjeli poticajnih sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata u ovoj oblasti.

"Ova Uredba morala se uskladiti s važećim zakonskim propisima višeg nivoa i stoga je ovogodišnji javni poziv za podršku očuvanja i promocije starih zanata drugačiji u odnosu na prošlogodišnje. Bio je malo zahtjevniji u odnosu na prošle pozive jer se sada sredstva mogu dodijeliti isključivo po osnovu prijavljenih projekata za sufinansiranje, što ranije nije bio slučaj", pojasnio je ministar privrede KS Adnan Delić.

Pravo na sufinansiranje ostvarila su 94 obrtnika i zanatlije sa sredstvima u ukupnom iznosu nešto većem od 360.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti