Erudera platforma: Bosna i Hercegovina jedna od najintelektualnijih balkanskih zemalja?

21.12.2022. 10:11 / Izvor: Akta.ba
istraživanje

Mensa ima članove svih uzrasta u oko 90 različitih zemalja širom svijeta. Društvo nudi svojim članovima razne fascinantne prilike za društvenu, kulturnu i intelektualnu interakciju.

Mensa ima članove svih uzrasta u oko 90 različitih zemalja širom svijeta. Društvo nudi svojim članovima razne fascinantne prilike za društvenu, kulturnu i intelektualnu interakciju.

BiH je jedna od ovih zemalja koja učestvuje na MENSA ispitu, jednom od najtežih ispita na svijetu. Prema nekim istraživanjima Erudera, platforme za pretraživanje visokog obrazovanja, BiH se pokazala kao jedna od balkanskih zemalja s najviše članova u društvu Mensa.

Važno je napomenuti da samo osobe sa IQ-om većim od 132 imaju pravo da polažu ovaj ispit.

Mensa, što na latinskom jeziku znači "stol", najveće je društvo s visokim IQ-om na svijetu osnovano 1946. godine u Engleskoj, s ciljem stvaranja zajednice oslobođene svih rasnih i vjerskih razlika. To je najstarija neprofitna organizacija na svijetu i jedini kriterij za prijem u Mensu je postizanje rezultata u prva 2 percentila standardnog IQ testa.

Svaka zemlja članica MENSA-e ima svoj nacionalni ustav Mense zasnovan na minimalnim ustavnim zahtjevima Mense.

Jedna od svrha Mense je da identificira i podstakne inteligenciju za boljitak čovječanstva. Fondacija Mensa to ispunjava pomažući intelektualno nadarenim ljudima u razvoju njihovih intelektualnih i društvenih sposobnosti kako bi mogli bolje koristiti društvu.

Erudera je izvijestila da je od 11 balkanskih zemalja 7 dio MENSA-e, a Bosna i Hercegovina dio ovih 7 sa više od 200 članica.

Balkanske zemlje dio ovog društva su Srbija (1100+ članova), Rumunija (800+), Slovenija (250+), Crna Gora (200+), Bugarska (130+), & Sjeverna Makedonija (100+).

Mensa Bosne i Hercegovine zvanično je osnovana u aprilu 2005. godine.

Iako je početno testiranje počelo 2000. godine, trebalo je neko vrijeme da se skupi dovoljno članova za početak službene registracije. Mensa BiH sada broji oko 240 članova, a ta brojka raste kako se polaže više testova.

Nacionalna Mensa Bosne i Hercegovine uređena je statutom. Kao rezultat toga, dozvoljava i promovira stvaranje regionalnih Mensesa, kao što su Mensa Sarajevo, Mensa Banja Luka, itd.

Mensa BiH ima status punopravnog člana Međunarodne Mense (Full National Mensa) od juna 2022. godine i učestvuje u međunarodnom donošenju odluka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti