Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja obilježen Dan Općine Novi Grad Sarajevo

17.12.2022. 08:28 / Izvor: Akta.ba
novi grad sjednica

U prepunoj multimedijalnoj sali Općine, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

Povodom obilježavanja 16. decembra, Dana Općine Novi Grad Sarajevo i 45. godišnjice od osnivanja, sinoć je u prepunoj multimedijalnoj sali Općine, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, na kojoj su istaknutim pojedincima i kolektivima uručena najveća općinska priznanja Zlatna i Srebrena plaketa „Safet Hadžić“, kao i zahvalnice.

Sjednici su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, predstavnici, kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija, ambasada u BiH, boračkih udruženja i organizacija, te mediji. Obilježevanju jubileja prisustvovao je i dr. Haris Silajdžić, ratni ministar vanjskih poslova, nekadašnji predsjednik Vlade BiH, predsjedavajući Vijeća ministara i član Predsjedništva BiH.

Sjednicu je svečano otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović, koji je pozdravio prisutne i svim dobitnicima čestitao na vrijednim priznanjima. Istakao je da je Općina bogata sa dobrim i uspješnim ljudima, te da svi trebamo biti primjer širenja optimizma i da budemo dio pozitivnih promjena.

"Zahvaljujem se Komisiji za odlikovanja na dobro urađenom poslu, a posebno što su prepoznali mlade i uspješne kojih imamo među dobitnicima najvećih priznanja, i oni su budućnost naše zemlje. Naša je obaveza da se uvijek sjećamo onih koji su zaslužni da danas mi možemo da gradimo i razvijamo našu općinu i državu u cjelini. Na ovoj svečanoj sjednici želio bih da govorimo i posvetimo se više našoj budućnosti, a budućnost naše zemlje su njeni mladi i uspješni ljudi, kojima mi trebamo posvetiti više pažnje koju oni zaslužuju", kazao je Selimbegović.

Načelnik Općine Semir Efendić govorio je o razvojnim projektima koji su realizirani u općini u proteklih deset godina, među kojima je završetak izgradnje bazena u naselju Dobrinja, te okončanje radova na izgradnji sportsko-rekreativnog centra “Zlatno polje”, u Naselju heroja Sokolje, gdje je završeno i proširenje glavne saobraćajnice. Čestitao je 45. godina od osnivanja Općine.

"Danas su za mene dva jubileja, jedan je 45 godina od formiranja Općine, a drugi je 10 godina otkako ja kao načelnik organiziram i domaćin sam ove manifestacije, dakle, od 2013. do 2022. godine svake godine organiziramo obilježavanje Dana Općine Novi Grad Sarajevo. Ovo što smo mi radili u Novom Gradu u proteklih deset godina je za mene, a trebalo bi biti za sve nas, dokaz da je moguće napraviti ili ostvariti svoje snove ovdje gdje jeste. Mišljenja sam da mi ovdje kod nas možemo i trebamo ostvariti naše snove.  Mi smo toliko toga napravili u Novom Gradu da je to pokazatelj da nema potrebe da se negdje ide, a da se živi ugodno, da ostvarite sve što želite. Kroz cijeli život stvara se prilika ljudima da oni ono što bi tražili negdje drugo ostvare upravo ovdje", istakao je Efendić.

Dodao je da bi primjer Novog Grada trebali pokušati primjeniti na drugim nivoima i onda bi imali državu onakvu kakvu želimo svi da imamo. "Ja ću biti zadovoljan ako smo uspjeli sa Novim Gradom barem nekoga motivisati da radi više i da pokuša u našoj zemlji napraviti više, uvjeren sam da je to moguće. Ako su mogli naši najbolji sinovi, šehidi, borci, ratni vojni invalidi, ako su oni mogli odbraniti grad od daleko snažnijeg neprijatelja koji nas je napadao, zašto mi ne bi mogli u miru razvijati i grad i državu, a i pojedinačno život svakog od nas urediti na najbolji mogući načim. Ako su oni mogli mi moramo, mi nemamo izbora, nama je raditi, kako u Novom Gradu, tako i u svim drugim dijelovima naše države", poručio je Efendić.

SJEDNICA NOVI GRAD

Dodijeljene dvije pojedinačne i jedna kolektivna Zlatna plaketa ‘’Safet Hadžić’’

Na sjednici su uručene dvije pojedinačne i jedna kolektivna Zlatna plaketa ‘’Safet Hadzić’’. Pojedinačna Zlatna plaketa ,,Safet Hadžić” dodijeljena je najuspješnijem olimpijcu i viceprvaku Evrope u olimpijskom taekwondou Nedžadu Husiću za izuzetne sportske rezultate i promociju Općine Novi Grad Sarajevo, kao i Bosne i Hercegovine.

Nedžad Husić rođen je 15.09.2001. godine u Sarajevu. Od svoje četvrte godine aktivno se bavi sportom. Član je Taekwondo kluba Novi Grad. Višestruki je državni prvak Bosne i Hercegovine i osvajač Evropskih i svjetskih medalja za našu državu. Licencirani je trener u Taekwondo klubu Novi Grad Sarajevo. Ponosni je nosilac najboljeg rezultata na Olimpijadi (5.mjesto), te je aktuelni sportista godine.

Pojedinačna Zlatna plaketa ,,Safet Hadžić” posthumno je dodjeljena doktoru Galibu Plehi za izuzetan humanitarni doprinos i pomoć stanovništvu Općine Novi Grad Sarajevo. Doktor Pleho izgubio je život 1993. godine usljed granatiranja čekajući hranu i lijekove ispred Doma zdravlja Novi Grad. Plaketu je preuzeo unuk koji nosi njegovo ime, a prisutnima se obratio jedan od sinova Samir Pleho.

Kolektivna Zlatna plaketa ,,Safet Hadžić” dodjeljena je ‘’Fantasy Group’’ za razvoj informatičkog nastavnog plana na području općine Novi Grad Sarajevo. Prisutnima se obratio Din Asotić, jedan od kreatora REBED platforme za učenje kodiranja, a priznanje su zajedno sa Dinom preuzele njegove kolege Imad Dumanjić, Haris Imamović i Sadžid Asotić.

Dodijeljene pojedinačna i kolektivna Srebrena plaketa ‘’Safet Hadžić’’

Dodijeljene su pojedinačna i kolektivna Srebrena plaketa „Safet Hadžić“. Pojedinačna Srebrena plaketa dodjeljena je najboljem bosanskohercegovačkom igraču bilijara Sanjinu Pehlivanoviću, prvaku Evrope u disciplini ”10” za izuzetan uspjeh u seniorskoj karijeri, kao i promociji Općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine. Sanjin Pehlivanović je rođen 11. augusta 2001. godine. Još kao dječak bio je svjetski omladinski prvak i višestruki evropski prvak.

Kolektivna Srebrena plaketa „Safet Hadžić“ dodjeljena je Karate klubu ”Sarajevo”, za izuzetan doprinos u afirmaciji sporta i njegovoj neprocjenjivoj ulozi u našoj lokalnoj zajednici. Karate klub ‘’Sarajevo’’ osnovan je 2002. godine i od tada pa do danas proizveo je veliki broj reprezentativaca Bosne i Hercegovine u svim kategorijama i uzrastima, državne i balkanske prvake. Reprezentativci kluba do sada su osvojili devet balkanskih medalja, klub je proizveo više od 100 državnih reprezentativaca i dao veliki broj majstora karatea. Trenutno su među deset najboljih klubova u Bosni i Hercegovini. 

Deset zahvalnica za doprinos i razvoj lokalne zajednice

Predsjednik komisije za odlikovanje Hadžan Konjo dodijelio je deset zahvalnica za doprinos i razvoj lokalne zajednice. Zahvalnice su dodjeljene Udruženju kluba ritmičko-sportske gimnastike ”Olimpik” za razvoj ritimičke gimnastike na području Općine Novi Grad Sarajevo, Memnunu Zukanoviću za dopinos u razvoju turizma Općine Novi Grad Sarajevo, Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici – ispostava Alipašino Polje za izuzetno brze i hrabre reakcije tokom gašenja požara u tekućoj godini  na lokalitetima u ulici Bosanska, na Trgu međunarodnog prijateljstva i u garaži Dobrinja 5.

Zahvalnice su dodjeljene i  Safetu Kuniću za izuzetan doprinos u razvoju lokalne zajednice, kao i za promociju i razvoj pčelarstva na području Općine, Harisu Dediću za humanitarni rad u lokalnoj zajednici, Ahmetu ef. Ibrahimagiću za doprinos u lokalnoj zajednici i šire, Atletskom klubu Novi Grad Sarajevo za razvoj sporta i promociju atletike na području općine Novi Grad Sarajevo.

Zahvalnicu su dobili i Bešić Ahmet, za aktivnosti na jačanju lokalne zajednice, Katović Milan za humanitarni rad na području Općine Novi Grad Sarajevo i Čolaković Bajro za nesebičan doprinos u stvaranju boljih uslova u lokalnoj zajednici.

U ime dobitnika zahvalnica obratio se Elmir Ćerimagić, predsjednik Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo.

Prisutni su također imali priliku pogledati i dokumentarni film "Ako su oni mogli, mi moramo!’" koji govori o ratnom, postratnom i razvojnom putu Općine Novi Grad Sarajevo. U muzičkom dijelu programa nastupili su Armin Muzaferija sa pratećim bendom, te Nejra Kovač i Moamer Balihodžić.

Također, prije svečane sjednice, delegacije su odale počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a, te položile ljiljane na Centralnom spomen-obilježju kod zgrade Općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti