Borjana Krišto

Prva žena na čelu Vijeća ministara BiH

23.12.2022. 09:34 / Izvor: Akta.ba
borjana krišto

Za njeno imenovanje glasali su Denis Bećirović i Željka Cvijanović, dok je protiv imenovanja bio Željko Komšić.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici imenovalo je Borjanu Krišto za mandatarku za sastav Vijeća ministara BiH.

Za njeno imenovanje glasali su Denis Bećirović i Željka Cvijanović, dok je protiv imenovanja bio Željko Komšić. Krišto je kandidatkinja HDZ-a, SNSD-a i tzv. Osmorke.

Uoči sjednice Predsjedništva, Borjana Krišto je poručila da je potrebno što prije formirati vlast na svim nivoima, kao i da Vijeće ministara treba da bude pokretač procesa na euroatlantskom putu BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Ko je Borjana Krišto?

Borjana Krišto je rođena 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu.

Od 1995. godine je članica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ), a od 2015. i zamjenica predsjednika Stranke. Krišto je do 1999. radila u livanjskim kompanijama: "Agro Livno", "Guber", "Likom" i "Livno bus". Od 1999. do 2000. godine je bila ministrica pravosuđa i uprave Livanjskog kantona, a do 2002. godine tajnica Vlade Livanjskog kantona. Na općim izborima 2002. godine je kao kandidat HDZ-a BiH osvojila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH. Na općim izborima 2006. godine izabrana je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U aprilu 2007. je imenovana za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za opće izbore 2014. godine kandidovala se za Predstavnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat. Karijeru u Predstavničkom domu državnog Parlamenta je nastavila i nakon Općih izbora 2018. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti