Neminovno povećanje cijena usluga

Komunalna preduzeća u USK posluju sa gubicima

23.12.2022. 10:27 / Izvor: Nezavisne novine
komunalna preduzeća

Većina preduzeća koja pružaju komunalne usluge na području Unsko-sanskog kantona okončaće ovu godinu s finansijskim gubicima.

Većina preduzeća koja pružaju komunalne usluge na području Unsko-sanskog kantona okončaće ovu godinu s finansijskim gubicima, koji su uzrokovani poskupljenjem energenata i repromaterijala te padom broja korisnika usluga.

Iako u 2022. godini nije došlo do poskupljenja komunalnih usluga, u ovim preduzećima ističu kako je to u narednom periodu neminovnost ili će se suočiti s ekonomskom propašću.

Posebno ističu kako se to prije svega odnosi na električnu energiju, čije drastično poskupljenje je Vlada FBiH svojom odlukom ograničila u ovoj godini, a ta odluka uskoro prestaje da važi.

"Elektroprivreda BiH' nam je već poslala ugovore za iduću godinu, koji su uvećani za 30 posto. U našoj djelatnosti imamo ogromne troškove pumpanja i prepumpavanja vode, gdje se troše velike količine električne energije. Pored toga, cijene repromaterijala i dijelova za održavanje značajno su porasle, a cijena vode ostala je na istom nivou", kaže Mirsad Merdanić, direktor Javnog preduzeća "Vodovod" iz Bihaća.

Prema njegovim riječima, ukoliko ostane na snazi odluka o povećanju cijena struje, na godišnjem nivou će morati izdvajati dodatnih 300.000 maraka.

"Možda i to ne bi bilo toliko strašno da na terenu ne bilježimo pad broja korisnika. Sve je više ljudi koji odlaze u inostranstvo i pada potrošnja, a time i obim naših usluga. U takvim uslovima je jako teško poslovati", kaže Merdanić.

Identične probleme imaju i u svim ostalim komunalnim preduzećima u ovdašnjim gradovima i općinama, a problemi su veći u manjim sredinama kao što je Bosanski Petrovac.

U ovoj maloj općini ne postoji vodni resursi pa se građani vodom snabdijevaju s izvora rijeke Sanice, koji se nalazi na području općine Ključ.

"Kako bismo omogućili prenos vode na nadmorsku visinu od preko 700 metara potreban je konstantni rad električnih pumpi. Troškovi struje za njihov rad za samo dva mjeseca iznose 40.000 maraka. Korisnika je sve manje, a ukoliko struja poskupi troškovi će biti još veći", kaže Nada Repija, direktorica preduzeća "Komunalno".

Dodaje kako obavljaju i usluge odvoza smeća, a zbog poskupljenja goriva troškovi za ove djelatnosti porasli su za 14.000 maraka na godišnjem nivou. Predstavnici komunalnih preduzeća s područja USK ističu kako će, zbog njihovog ekonomskog opstanka, neminovno morati povećati cijene komunalnih usluga.

Također, od vlasti će tražiti i druge vrste pomoći, kao što je subvencioniranje njihovih djelatnosti od prihoda koji se ostvaruju prodajom goriva, što će biti jedan od prijedloga koje će poslati nadležnim institucijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti