Drvoprodex i ProCredit Bank prevazilaze energetske izazove za mala i srednja preduzeća

23.12.2022. 16:47 / Izvor: Akta.ba
energetski izazovi

Drvoprerađivačka industrija u Bosni i Hercegovini je izuzetna grana industrije.

Drvoprerađivačka industrija u Bosni i Hercegovini je izuzetna grana industrije. Bosansko-hercegovačke kompanije u ovoj industrijskoj grani su vrlo cijenjeni i traženi partneri, na manjim, ali i na velikim projektima u svijetu. Kvaliteta i dizajn naših proizvoda postavljaju standarde na velikim tržištima i svojevrsni su pokazatelj onoga što ova zemlja ima u svojim, nažalost nedovoljno iskorištenim, potencijalima.

Formula za prevazilaženje energetske krize

Jedna od kompanija iz ove grane industrije je i Drvoprodex, porodična firma iz Banja Luke osnovana 1992. godine, koja se proizvodnjom masivnih parketa i podova bavi od 1999. godine. Korištenjem vrhunskih tehnologija, tehničkom ekspertizom i primjenom inovacija u proizvodim procesima, ova je kompanija otvorila put prema velikim tržištima. Tako danas Drvoprodex izvozi 95% svoje ukupne proizvodnje na tržišta Italije, Francuske, Austrije i Holandije, a surađuje na projektima u Aziji, SAD-u i, svakako, zemljama u regionu. U kompaniji kažu kako parametri poput linearnog porasta prodaje, povećanja kapaciteta proizvodnje i rast broja zaposlenih potvrđuju da su izabrali ispravan pristup na kome je bazirano poslovanje.

Obzirom da je razvojna strategija bazirana najvećim dijelom na izvozu, Drvoprodex se odlučio za izgradnju vlastite fotonaponske elektrane (FNE), pa je trenutno u toku postavljanje solarnih panela na njihovim objektima u Karanovcu, dok je instalacija sljedeće FNE planirana u proizvodnom pogonu u Srpcu. Zbog zahtjeva Zelene agende za Zapadni Balkan i prema ESG standardima koji se odnose na zaštitu okoliša, u vrlo skoroj budućnosti će presuđujući faktor za plasman roba na tržište biti i koeficijent emisije CO2 u proizvodnom procesu. Pored toga, turbulencije prisutne na energetskom tržištu i značajna poskupljenja fosilnih energenata otežavaju planiranje proizvodnje i formiranje cijena. Izgradnjom vlastite FNE ovi izazovi se mogu premostiti. Instalirana snaga elektrane je 1 MW, a proizvoditi će 1.228 megavat sati godišnje.

energija

"Naše projekcije pokazuju da će ušteda u vidu smanjenja isporučene energije iz distribucijske mreže biti značajna, ali tek kada se završi gradnja i solarne elektrane puste u pogon ćemo moći podvući crtu i izračunati isplativost", objašnjava Goran Partalo, direktor Drvoprodexa. Izgradnja ove solarne elektrane je finansirana namjenskim, "zelenim" kreditom ProCredit Bank, koja je snažno podržala strateški plan Drvoprodexa da se okrene proizvodnji vlastite električne energije iz obnovljivih izvora.

ProCredit Bank kao partner u energetskoj transformaciji

U 2022. je ProCredit Bank je zaokružila važan jubilej, 25 godina podrške privredi u BiH. Od tog broja sada već gotovo cijelu deceniju, ProCredit Bank je okrenuta ekološki prihvatljivim solucijama a svoju ekspertizu i finasijske instrumente je stavila na raspolaganje malim i srednjim preduzećima koja su se odlučila za prelazak na energetski efikasne tehnologije. Samo u ovoj godini banka je, kao finansijska institucija i partner, učestvovala u finansiranju izgradnje 33 fotonaponske elektrane u BiH- i osigurala 56 miliona eura za aktivnosti vezane za zelenu ekonomiju i energetsku transformaciju. Domaće kompanije poput Drvoprodexa, koji sa ProCredit Bank sarađuje od 2016. godine, su se odlučile iskoristiti ekspertizu banke upravo u segmentu energetske transformacije svojih proizvodnih kapaciteta. U široj slici, gdje aktuelna Zelena agenda za Zapadni Balkan insistira na potpunom prestanku eksploatisanja fosilnih goriva najkasnije do 2030., ProCredit Bank je uzela aktivno učešće u doprinosu ostvarenja ovog cilja u Bosni i Hercegovini. Pokretanje godišnje edukacijske konferencije „Budućnost na Sunce!“ je, između ostalog, jedan od načina koje ova banka koristi za podizanje svijesti među privrednicima o neminovnosti prelaska na obnovljive izvore energije, ali i svojevrsni generator za umrežavanje kompanija koje su se već odlučile na ovaj korak sa izvođačima radova. Konačni cilj banke je pronalaženje, u resursnom smislu, najefikasnijih rješenja i stvaranje specifičnog vodiča kroz energetsku transformaciju za privredu u BiH. Plan banke u 2023. godini je kontinuirano povećanje sličnih aktivnosti. U jeku energetske krize današnjice, sasvim je jasno da će profitabilnost i konkurentnost u cijelosti ovisiti od ulaganja u energetski efikasnu opremu i proizvodne tehnologije visoke energetske klase, pa je za očekivati da će ove pojačane aktivnosti biti dobrodošle kako bismo konačno bolje i razumnije iskoristili potencijale koje BiH ima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti