Novogodišnje ruho

Svjetlosna dekoracija na Vilsonovom šetalištu kao u New Yorku

26.12.2022. 10:15 / Izvor: Akta.ba
vilsonovo šetalište

Vilsonovo šetalište u Sarajevo konačno je dobilo novo rješenje za dekorativno osvjetljenje.

Vilsonovo šetalište u Sarajevu konačno je dobilo novo rješenje za dekorativno osvjetljenje, čime je i Općina Novo Sarajevo pokazala svoje praznično ruho kao i druge općine svih ranijih godina. 

Kako je Akta.ba pisala, Općina Novo Sarajevo realizovala je tender za izvođenje radova na ugradnji dekorativne rasvjete u Vilsonovom šetalištu - I faza, za šta je iz budžeta izdvojila 341.880 KM, od čega je 90.000 KM za Općinu Centar jer se radi o dionici koja jednim dijelom obuhvata i područje ove općine.

"Radi se o dva kilometra rasvjete sa pet godina garancije. Elaborat su radili profesionalci i ne radi se samo o rasvjeti već i o reflektorima i kompletnom ambijentalnom uređenju", kazali su iz Općine Novo Sarajevo za Akta.ba.

Napominju da je Elaboratom predviđeno da dekorisanje nije samo stvar Nove godine i Božića, već i svih drugih praznika u godini te da je ovo dugoročno rješenje koje od Vilsonovog šetališta pravi kulturno središte i dugoročna investicija. 

Inače, ovogodišnje ukrase za osvjetljavanje Vilsonovog šetališta isporučila je kompanija koja je godinama zadužena za svjetlosne dekoracije nekih od najpoznatijih objekata i ulica u New Yorku.

 

 

Elaborat – tehničko rješenje dekorativnog osvjetljenja Vilsonovog šetališta u Sarajevu urađeno je kao plan dopunskog tematskog osvjetljenja i novih sadržaja, koji će obogatiti ponudu i poboljšati promociju lokaliteta. Prijedlog naglašava postojeće vrijednosti i uvodi nove aktivnosti, te mijenja perspektivu prostora u večernjim satima. Kreativan pristup, uvođenje savremenih tehnologija i interaktivnost, posjetiocima daju ulogu kreatora scene i stvaraju jedinstven doživljaj.   

"Obuhvat elaborata predstavlja šetalište na potezu od Elektroprivrede do mosta Suade Dilberović. Šetalište je dužine cca 2km i proteže se kroz dvije općine. Projekat tretira lokalitet kao cjelinu i oslanja se na njegovu namjenu, historijat i ambijentalne vrijednosti. Cilj ovog projekta je ponudit rješenje koje će poboljšati kvalitet života i komfora lokalnog stanovništva, unaprijediti turističku ponudu, te ponuditi nove sadržaje rekreativnog i zabavnog karaktera na nivou Grada, Općine Centar i Općine Novo Sarajevo", navodi se u Elaboratu.

Koncept dekorativnog osvjetljenja tretira šetnicu kao cjelinu, uvodi scensku tematiku i dodatno naglašava postojeću hortikulturu, okolne objekte, mjesta okupljanja kao i ulaze, odnosno izlaze, iz Vilsonovog šetališta. Ideja je stvoriti magični ambijent – noćnu čaroliju u čijem scenariju učestvuju posjetioci prostora. 

Rješenje ima za cilj da cijelom dužinom naglasi drveće, obilježi mjesta okupljanja, naglasi arhitekturu i dopuni rekreativno – zabavnu funkciju lokaliteta.

dekoracija

Dekoracija koju je firma isporučila i za ulice New Yorka

Elementi - grupe dekorativnog osvjetljenja su:

-           Osvjetljenje drveća

-           Kapije (ulazi u šetalište)

-           Viseće dekoracije

-           Svjetlosne skulpture 

-           Augmented reality sistem

-           Smjernice za osvjetljenje objekata

Navedeni elementi u cjelini kreiraju jedinstven scenarij. Doživljaj šetnje ili boravka u Vilsonovom šetalištu dopunjen je interaktivnim funkcijama koje će dodatno uticati na iskustvo posjetilaca i promociju lokaliteta putem društvenih mreža.

Dekorativnim osvjetljenjem naglašeni su ulazi u šetalište na način da se formiraju kapije. Na početne/krajnje stubove javne rasvjete postavljeni dekorativni svjetlosni elementi koji će se mijenjati zavisno od prilike.

Dekorativna rasvjeta postavljena je na sajle i stubove visine 8m, postavljenim na ulazima u šetalište. U drugoj fazi predviđena je dopuna dekorativnog osvjetljenja postavljanjem dekorativnih elemenata na stubove visine 4m, u blizini pješačkih mostova.

Dekorativno osvjetljenje Vilsonovog šetališta će se realizovati u fazama, i to:

●          Faza 1:   osvjetljenje drveća, kapije, viseće liniske dekoracije na sajlama i jedan motiv,

●          Faza 2: četiri tematska motiva za viseće linijske dekoracije, svjetlosne skulpture, DMX kontrola i dodatno osvjetljenje drveća (opciono), 

●          Faza 3:   Light Art (interaktivna svjetlosna instalacija) i Augmented Reality sistem. 

U Fazi 2 i izradi rješenja za svjetlosne skulpture i tematske motive planirana je saradnja sa studentima "Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu".

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti