USPJEŠNA GODINA

ABSL: Pouzdan sagovornik i partner globalnih brendova iz sektora poslovnih servisa

26.12.2022. 10:41 / Izvor: Akta.ba
ABSL

Asocijacija poslovnih servis lidera u Bosni i Hercegovini 2022. godinu je obilježila radeći kao katalizator između javnog i privatnog sektora.

Asocijacija poslovnih servis lidera u Bosni i Hercegovini 2022. godinu je obilježila radeći kao katalizator između javnog i privatnog sektora. Na čemu su radili u protekloj godini i kako je ona protekla za ABSL u intervjuu za Akta.ba su govorili Nadina Gradaščević, direktorica ABSL-a i Adi Softić, menadžer za odnose sa članicama u ABSL BiH.

Kakva je bila 2022. godina za ABSL i šta ju je obilježilo?

- Vjerujemo da je 2022. godina bila veoma uspješna za Asocijaciju Poslovnih Servis Lidera u BiH (Association of Business Service Leaders - ABSL) obzirom da smo, pored mnogih aktivnosti usmjerenih ka kreiranju vrijednosti za naše kompanije članice i tržište, napravili značajan progres u nastojanjima kvalitetnijeg pozicioniranja Bosne i Hercegovine na mapi atraktivnih poslovni destinacija za industriju globalnih poslovnih servisa. Godina je počela veoma uzbudljivo obzirom da je naš godišnji izvještaj kao jedina cjelovita publikacija koja pruža uvid u tržište poslovnih servisa bila dio BiH paviljona u sklopu EXPO 2020 Dubai.

dubai expo absl

U skladu s potrebama kompanija članica, a nastojeći odgovoriti na aktuelne izazove i potrebe tržišta, aktivno smo radili na jačanju odnosa s javnim sektorom i akademskom zajednicom. U saradnji s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i u ovoj godini kreirane su mjera podrške sektoru globalni poslovnih servisa, a kao članica radnog tijela „FIT“ u kojem sudjeluju predstavnici resornih ministarstava Vlade Kantona Sarajevo i predstavnici IT strukovnog udruženja, radimo na rješenjima usklađivanja potreba sektora poslovnih servisa (global business services - GBS) i IT sektora i ponude obrazovnog sistema.

Sretni smo što smo pouzdan sagovornik i partner značajnih globalnih brendova iz sektora poslovnih servisa. Tokom cijele godine smo u sklopu ABSL klubova realizirali događaje s ciljem dijeljenja znanja i uspješnih praksi zajedno s kompanijama članicama i inostranim ekspertima iz oblasti ljudskih resursa, informacionih tehnologija, finansijskog sektora na kojima je uzelo učešće preko 1500 pojedinaca iz 13 država.

Naša konferencija je najznačajniji događaj za industriju poslovnih servisa na Balkanu. Ove godine smo na konferenciji razgovarali o temama budućnosti rada, nedostatka talenta i digitalnoj transformaciji.

Godinu završavamo sa novim izdanjem ABSL Country Reporta koji možete pronaći na sljedećem linku.

absl

U saradnju ste osim poslodavaca uključili i fakultete. Kako ste zadovoljni ovom saradnjom i da li je akademski sektor zainteresiran za saradnju?

- Mišljenja smo da je kvalitetno obrazovanje, usmjeravanje mladih talenata na vještine i poslove budućnosti jedan od načina unaprijeđenja razvoja naše domovine.

U septembru smo pokrenuli inicijativu tj. projekat ABSL Meetup s univerzitetima, kojem su se do sada odazvali predstavnici 9 fakulteta sa 6 univerziteta u Bosni i Hercegovini, spremni da u narednim koracima kroz dijalog i zajedničko djelovanje u definiranim radnim grupama približimo sektor globalnih poslovnih servisa akademskoj zajednici i studentima te povežemo industriju, akademsku zajednicu, studente i sve relevantne sudionike.

U 2023. godini planiramo intenzivirati kontakt sa studentima kroz gostujuća predavanja zajedno s našim kompanijama članicama i zajedničke aktivnosti koje promoviraju sektor globalnih poslovnih servisa, a ujedno potiču jačanje potrebnih vještina. Inicijativu ABSL Meetupa s univerzitetima je podržala Vlada Švicarske kroz aktivnosti projekta Market Makers i sigurni smo da će predstojeća godina donijeti mnogo pozitivnih ishoda kroz ovu saradnju.

absl

Da li se ovom saradnjom na neki način rješava nedostatak kadrova?

- ABSL Meetup s univerzitetima i jačanje saradnje sektora globalnih poslovnih servisa s akademskom zajednicom će sigurno doprinijeti približavanju sektora studentima, boljem razumijevanju potreba tržišta i mogućnosti koje se pružaju mladim talentima. Vjerujemo da ćemo na ovaj način motivirati mlade da istraže i odaberu mogućnost karijernog razvoja u Bosni i Hercegovini u ovom sektoru. Mlade osobe imaju širok spektar mogućnosti za izgradnju karijere u sektoru poslovnih servisa koji na tržište donosi nove tehnologije, nova znanja, vještine i prakse i drugačije načine rada, te kreira mogućnosti za internacionalno umrežavanje. Sektor globalnih poslovnih servisa ima potencijal da postane najbrže rastući sektor i glavni izvor novi poslova i novih radnih mijesta u privatnom sektoru.  

Pandemija je iza nas, a ona je na neki način naše tržište učinila interesantnim za strane kompanije. Da li se po vašim iskustvima to mijenja ili smo i dalje dobra opcija za rad stranih kompanija?

- Kroz industriju globalnih poslovnih servisa čije interese zastupamo uočavamo da je Bosna i Hercegovina i dalje veoma interesantna novim ulagačima zbog našeg geografskog položaja, veoma adaptabilnih i multilingualnih talenata. Mnogi ulagači biraju Bosnu i Hercegovinu motivirani uspješnim rezultatima koje postižu i naše kompanije članice na globalnim tržištima. U našem ABSL Country Reportu 2022 koji je jedina publikacija namijenjena investitorima svake godine predstavljamo benefite bosanskohercegovačkog tržišta za ulagače kao i uspješne priče koje lokalne kompanije pišu na globalnoj razini.

ABSL

U 2022. ABSL je organizovao nekoliko događaja i dosta ste radili na povezivanju javnog i privatnog sektora. Kakvi su planovi u 2023.?

- ABSL u BiH nastavlja intenzivno raditi na povezivanju javnog i privatnog sektora s ciljem jačanja pozicije sektora globalnih poslovnih servisa i kreiranja mogućnosti za dalji rast i razvoj sektora kroz aktivan rad i doprinos rezultatima radnih tijela u javnom sektoru. Naše djelovanje u 2023.godini nastojat ćemo proširiti na dodatne nivoe javnog sektora, paralelno radeći na našim postojećim projektima i inicijativama.

Razgovarala: Elvedina Obuća

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti