Poskupljenja u godini na izmaku – građanima teže pao nemar nadležnih

27.12.2022. 08:45 / Izvor: N1
Trgovina

Budućnost mnogih ugrožena je poskupljenjima po kojima će najveći broj građani pamtiti godinu na izmaku.

Budućnost mnogih ugrožena je poskupljenjima po kojima će najveći broj građani pamtiti godinu na izmaku. Poskupljenja namirnica i goriva najviše su ih pogodila, a još teže im pao nemar nadležnih dok su oni jedva sastavljali kraj s krajem. Tračak nade penzionerima u Federaciji je moguće povećanje penzija od 11, 1 posto, ali i to ako budžet bude usvojen.

Lakše je za 2022. nabrojati šta nije poskupilo. Jer to su jedino odjeća i obuća. Najviše, hrana i bezalkoholna pića. Cijene pojedinih osnovnih životnih namirnica porasle su i za 100%. U jednom momentu cijena litre ulja ove godine dostizala je 6, goriva skoro 4 marke.

I režije su visoko na listi stvari koje su najviše poskupile. Plin, npr, je za 110% skuplji od početka prošle godine, grijanje oko 45%. No, nemar nadležnih pojedinima je teže pao od samih poskupljenja. Ali i reakcija građana, odnosno izostanak iste.

Bilo je teško u ovoj godini, kažu, samo preživjeti mjesec. Planovi se veliki nisu ni pravili. U ovoj godini poskupljenja, teško se, kažu, građani, bilo izorganizovati za bilo šta.

Rijetki jesu, ali smo sreli i one kojima poskupljenja nisu teško pala. No susjećaju sa sugrađanima. A ostali su širili pozitivnu energiju.

Inflacija će se, smatraju pojedini, zadržati i u 2023. Sa 17,4% inflacije završiti će ova godina. Građani sa 0% ušteđevine. Neki i u minusu, koji se, nadaju se, neće zadržati na njihovim računima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti