Novo postrojenje

Investicije u "Alumini": Nova "Kestnerova" uparivačka baterija vrijedna šest miliona KM

28.12.2022. 09:48 / Izvor: SRNA
alumina

Kompanija "Alumina" iz Zvornika završila je izgradnju nove uparivačke baterije, francuskog proizvođača "kestner", vrijednu šest miliona KM.

Kompanija "Alumina" iz Zvornika završila je izgradnju nove uparivačke baterije, francuskog proizvođača "kestner", vrijednu šest miliona KM, što je po obimnosti radova i uloženim sredstvima najveća investicija u fabrici u 2022. godini.

Novo uparivačko postrojenje, umnogome će značiti u tehnološkom procesu proizvodnje, prije svega, u pogledu energetske efikasnosti i smanjenja finansijskih troškova, saopšteno je iz ove kompanije. 

Tokom izgradnje nove "kestner" uparivačke baterije ugrađeno je oko 1.000 tona čeličnih konstrukcija i opreme, dok su na ovom projektu najveći dio posla obavili zaposleni u "Alumini", kao i lokalne firme koje se bave građevinskim čeličnim konstrukcijama. 

Vođa tima koji je rukovodio ovim projektom Vojin Mirić kaže da je izgradnja "kestnerove" uparivačke baterije broj jedan i trafo-postrojenja 2-17 izvedena po konceptu koji je podrazumijevao da radove izvrše stručne službe i izvođače iz privrednog društva "Alumina" u skladu sa njihovim maksimalnim mogućnostima u kombinaciji izvođenja preostalih radova trećih lica i isporučilaca opreme. 

Mirić podsjeća da je izgradnja novog uparivačkog postrojenja zahtijevala svakodnevno timski rad uz usaglašavanje aktivnosti svih izvođača na terenu baterije i poštovanje mjera zaštite na radu. 

"Činjenica da smo ukupno ugradili oko 1.000 tona teške metalne visoko gabaritne opreme i konstrukcija do visinske kote 24,85 metara bez ijedne povrede radnika, predstavlja poseban uspjeh i zadovoljstvo za mene kao rukovodioca projekta", naglasio je Mirić. 

On je zahvalio svim učesnicima i saradnicima na doprinosu za uspješnu realizaciju ovog projekta, te im poželio poslovne uspjehe u budućem radu i na novim projektima. 

Direktor Sektora investicija u "Alumini" Gordan Vuković kaže da je izgradnja "kestnerove" uparivačke baterije jedna od najsloženijih investicija koja je u kompaniji realizovana posljednjih godina. 

"Po prvi put u istoriji ove fabrike urađena je jedna kompletna bazna linija uparavanja za proizvodnju glinice u našem izvođenju. Kompletna projektna dokumentacija urađena je u Tehničkom birou 'Alumine', a samo izvođenje građevinskih, mašinskih, elektro i radova automatike izveli su naši radnici uz učešće lokalnih firmi na izradi i montaži noseće čelične konstrukcije“, kaže Vuković. 

alumina


Vuković podsjeća da je "Alumina" najveći dio osnovne opreme, potrebne za "kestnerovu" upravljačke baterije, nabavila iz Mađarske. 

Prema njegovim riječima, ovo je najveća investicija u kompaniji "Alumina" u toku 2022. godine. 

"Ukupna vrijednost ovog investicionog projekta je više od šest miliona KM", kaže Vuković, navodeći da vrijednost investicionih ulaganja u fabrici u toku ove godine iznosi oko 16 miliona KM, dok se u 2023. godini očekuju značajni i obimni investicioni projekti od blizu 30 miliona KM. 

U proteklom periodu, posebno u svjetlu uvođenja novih proizvoda, nametnula se ideja o potrebi da se, u okviru pogona "Uparavanje", izgradi i druga "kestnerova“ uparivačka baterija sličnog tipa postojećoj. 

Rukovodilac pogona "Uparavanje" Dragan Dimitrijević kaže da je kapacitet nove "kestner" baterije oko 90 tona otparene vode na čas, dodajući da se primjenom nekih metoda pri radu očekuje i veći kapacitet od projektne vrijednosti. 

"Uvođenjem novog uparivačkog postrojenja u eksploataciju otvaramo opciju smanjenja utroška pare u proizvodnom procesu zbog efikasnog iskorištenja energije u odnosu na stara uparivačka postrojenja", rekao je on. 

Dimitrijević, koji je i zamjenik rukovodioca ovog investicionog projekta, dodao je da je značajan faktor koji se dobija uvođenjem novog upravljačkog postrojenja je povećanje pogonske spremnosti i kapaciteta pogona "Uparavanje". 

Savremeni upravljački sistem i cjelokupna oprema automatike prilagođena je praćenju svakog segmenta pri radu ovog uparivačkog postrojenja, što će omogućiti uočavanje eventualnih problema svakog dijela procesa upravljanja i blagovremenu mogućnost korekcije u cilju što efikasnijeg rada, navodi se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti