Nova SCADA platforma

Sarajevogas predstavio novi sistem telemetrije za nadzor i upravljanje (VIDEO)

29.12.2022. 07:47 / Izvor: Fena
sarajevogas
OTVORI GALERIJU

U krugu PTO Butila - Sarajevogas danas je predstavljena nova SCADA platforma - sistem telemetrije KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo.

U krugu PTO Butila - Sarajevogas jučer je predstavljena nova SCADA platforma - sistem telemetrije KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo. Nova centralizovana SCADA platforma će omogućiti prednosti za cjelokupan sistem Sarajevogasa.

Osigurat će uvid u tačne podatke koji su prikupljeni u realnom vremenu što će u značajnoj mjeri koristiti dispečerima, službi mjerenja, održavanja i planiranja. Uvođenjem ovog sistema kritična infrastruktura postaće u potpunosti operativna.

Direktor preduzeća Sarajevogas Edis Baković kazao je da nakon šest mjeseci konačno kreću u realizaciju novog projekta SCADE.

"Dosadašnji sistemi telemetrije su objedinjeni u jedan, tako da ćemo u realnom vremenu imati sve informacije stanja na našim mjerno-regulacionim stanicama, na mjestima potrošnje, na konekciji sa toplanama što je veoma bitno, tako da ćemo u realnom vremenu, koje do sada nismo imali, imati informaciju u kakvom stanju su naše mjerno regulacione stanice, u kakvom stanju nam je regulaciona oprema, kao i stanju naših potrošaća, koliko i šta troše. Sutra krećemo u instalaciju detalja i opreme tako da, osim nadzora, možemo vršti i upravljanje našim mjerno regulacionom opremom", kazao je Baković.

Rukovodilac projekta Husein Delalić naglasio je da glavna ideja vodilje jeste da će operateri na najednostavniji mogući način moći "interpretirati svaku informaciju koja dođe sa pozicije".

"Cilj je bio da u principu svaki podatak bude predstavljen u vidu nekih indikatora, koji će dati pravu informaciju da li je normalan rad opreme ili se radi o nekoj vrsti problema. Ono što je glavna stvar kod ovog projekta jeste što smo konačno uspjeli da imamo 'real time' akviziciju podataka IT mreže putem infrastrukture telecom operatera", kazao je Delalić.

Informacije prikupljene sa SCADA platforme, menadžement će koristiti za ocjenu produktivnosti gasnog sistema, generisanje trendova i planiranje kapitalnih investicija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti