USKLAĐIVANJE SA EU

Javne nabavke po europski: Donesen Pravilnik o postupku dodjele ugovora sa oznakom EI

29.12.2022. 09:13 / Izvor: Akta.ba
vijeće ministara

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabavke BiH, donio je Pravilnik o postupku dodjele ugovora o uslugama iz Aneksa II Zakona o javnim nabavkama sa oznakom EI.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabavke BiH, donio je Pravilnik o postupku dodjele ugovora o uslugama iz Aneksa II Zakona o javnim nabavkama sa oznakom EI, kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) u ovoj oblasti.

Radi se o podzakonskom aktu koji osigurava potpunu i adekvatnu primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čijim je usvajanjem ranije BiH ispunila jedan od uslova za dobijanje kandidatskog statusa za punopravno članstvo u EU.  

Pravilnik, kojim se uređuje način provođenja postupka javne nabavke društvenih i drugih posebnih usluga iz Aneksa II. Zakona o javnim nabavkama, zasnovan je na načelima transparentnosti, jednakog tretmana i nediskriminacije, pravične i aktivne konkurencije i efikasnijeg  trošenja javnih sredstava

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, kada prestaje i primjena ranijeg pravilnika. 

Pored toga, Vijeće ministara BiH donijelo je dvije odluke o obliku izjave o ispunjenosti uslova iz člana 50. stava (1) tački c), d), e) i f) i člana 51. stava (1) tački c), d) i f) Zakona o javnim nabavkama u slučaju ograničenog postupka, pregovaračkog postupka s objavom obavještenja ili bez objave obavještenja o nabavci i takmičarskog dijaloga. 

Odluke, koje je predložila Agencija za javne nabavke, donijete su radi provođenja i potpune primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, s kojim su i usklađene.

Ponuđač je obavezan uz zahtjev za učešće, odnosno ponudu dostaviti popunjen obrazac izjave o ispunjavanju uslova u vezi sa svojom tehničkom i profesionalnom sposobnosti u postupcima javne nabavke.

Cilj unificiranja obrasca izjave koju je uz zahtjev obavezan dostaviti ponuđač jeste smanjivanje mogućnosti pogreške, kako kod ugovornih organa, tako i kod ponuđača u slučaju ograničenog postupka, pregovaračkog postupka s objavom ili bez objave obavještenja o nabavci  i takmičarskog dijaloga. 

Odluke stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, kada prestaje i primjena ranijih odluka, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti