Podrška realnom sektoru

Napravit će se analize energijske efikasnosti MSP-ova i njihovog karbonskog otiska

31.12.2022. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Podrška malim i srednjim preduzećima

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo obavezalo se da će projekt finansirati s 495.000 KM, i to sa 100.000 KM za izradu analize energijske efikasnosti MSP-ova.

Potpisivanjem sporazuma o poslovnoj saradnji na provođenju projekta "Podrška malim i srednjim preduzećima (MSP) u energetskoj tranziciji Sarajevska regionalna agencija (SERDA) obavezala se provesti ovaj program podrške realnom sektoru u narednih šest mjeseci. 

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo obavezalo se da će projekt finansirati s 495.000 KM, i to sa 100.000 KM za izradu analize energijske efikasnosti MSP-ova i njihovog karbonskog otiska, dok je preostali iznos predviđen za sufinansiranje finansijskih mjera, odnosno poticajnih sredstava za preduzeća koja uđu u program podrške energijskoj tranziciji. 

Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je da je ovo jedan od važnijih projekata koje Ministarstvo sufinansira, te da se nada uspješnoj realizaciji kompletnog projekta. 

"Po prvi put kantonalna institucija učestvuje u realizaciji projekta ovog tipa u oblasti zelene tranzicije i nama je drago što još jednom pravimo prve korake za koje se nadamo da će i drugim instancama vlasti biti poticaj da krenu istim putem. Zelena tranzicija je neminovnost za naše kompanije u naredne tri godine, posebno onima orijentiranim izvozno, a sigurno je da će mnogima od njih trebati podrška u procesu tranzicije“, izjavio je ministar Delić. 

U realizaciji ovog projekta treći partner je Deutsche Gesellshaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH koji će osim sufinansiranja projekta, obezbijediti i dva vanjska eksperta s ciljem kvalitetnije analize i samog utvrđivanja energetskih audita za svako od preduzeća koja prođu javni poziv za učešće u realizaciji ovog programa.  

Ministar Delić je potpisao sporazum sa SERDA-om i za pripremu teksta Nacrta strategije razvoja Kantona Sarajevo koji bi se shodno odredbama sporazuma mogao očekivati u narednih šest mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti