Nema ko da ih okupi

Predstavnici poslodavaca i sindikata: O minimalcu nema priče jer nas niko iz Vlade ne zove

03.01.2023. 08:38 / Izvor: Glas Srpske
plata

Predstavnici sindikata i poslodavaca u Republici Srpskoj tvrde da su spremni da sjednu za isti sto i otpočnu razgovore o iznosu najniže plate za ovu godinu.

Predstavnici sindikata i poslodavaca u Republici Srpskoj tvrde da su spremni da sjednu za isti sto i otpočnu razgovore o iznosu najniže plate za ovu godinu, ali navode da nema ko da ih okupi jer je republički Ekonomsko socijalni savjet trenutno bez predstavnika trećeg partnera, odnosno Vlade.

S formiranjem nove Vlade RS premijer Radovan Višković trebalo je da predloži nove predstavnike Vlade u Ekonomsko socijalni savjet. Predsjednik tog savjeta doskoro je bio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, a članovi ministri finansija, energetike i rudarstva te preduzetništva Zora Vidović, Petar Ćokić i Vjekoslav Petričević. Milunović i Petričević više nisu u ministarskim foteljama.

"Mi smo uvijek bili spremni da sjednemo za sto, ali zbog nerealnih zahtjeva sindikata nismo se dogovorili. Sada je sve na Vladi jer oni bi trebalo da predlože svoje članove u Ekonomsko socijalni savjet, odnosno trebalo bi da imenuju svoje predstavnike da bismo mogli razgovarati. Bez toga nema ništa. Nema ko sazvati sastanak. Milunović je bio predsjednik i otišao je. Neka zakažu sastanak i eto nas", rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić.

Koliko bi trebalo da poraste najniža plata, Trivić navodi da bi na to pitanje trebalo da odgovori matematika.

"Ministarstvo finansija prošle godine napravilo je dobru analizu. To treba da uradi i ove. Najniža plata ne treba da bude stvar pijace, nego matematike. Eventualni rast minimalca ne treba biti ništa značajno", poručio je Trivić.

Iz Saveza sindikata poručuju da su u drugom polugodištu 2022. godine u više navrata inicirali okupljanje socijalnih partnera, ali da se na posljednjem zakazanom sastanku predstavnici poslodavaca nisu ni pojavili.

"Poslodavci neće i ne žele da pregovaraju, niti to njih interesuje. Njihov stav je da najnižu platu ne treba povećavati i da je 650 maraka dovoljno i prihvatljivo", rekla je predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić.

Navodi da su oni uvijek spremni da sjednu za sto sa svima koji žele da razgovaraju.

"Ekonomsko socijalni savjet trenutno ne funkcioniše jer nema predstavnike Vlade. Pozivam premijera da imenuje svoje predstavnike u savjet iz reda ministara kako bismo mogli sazvati sjednicu i pokušati ponovo dogovoriti iznos najniže plate za ovu godinu", rekla je “Glasu” Mišićeva i podsjetila da je zakonska obaveza premijera da odredi iznos najniže plate ako socijalni partneri ne postignu dogovor o ovom pitanju.

Viškovićeva poruka

Radovan Višković zatražio je od poslodavaca i sindikata da sjednu za isti sto i dogovore iznos najniže plate u Srpskoj.

"Sjedite, pričajte pet sati ili pet dana i dogovorite se. Sada ja to tražim od njih", rekao je Višković u intervjuu “Glasu Srpske”. Višković smatra da se mnoge obaveze nekorektno prebacuju na Vladu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti