Gas jeftiniji u RS, šta čeka FBiH? Struka: Može niže i do 20 posto

04.01.2023. 13:27 / Izvor: N1
gas

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević za N1 je kazao da je nepoznato šta čeka entitet FBiH i ponavlja da bi gas mogao pojeftiniti i do 20 posto.

Građani u bh. entitetu Republika Srpska dobili su lijepe vijesti - gas im je jeftiniji od prvog januara, ali još u neutvrđenom iznosu. Stručnjak za energetiku Almir Bečarević za N1 je kazao da je nepoznato šta čeka entitet FBiH i ponavlja da bi gas mogao pojeftiniti i do 20 posto.

Kako su izvjestile Nezavisne novine u bh. entitetu RS gas je od početka godine jeftiniji, ali bez detalja u kojem iznosu.

"Gas-Res’ je potpisao produženje ugovora sa ‘Gazprom Eksportom’ po nepromijenjenim uslovima do kraja 2023. godine. Samim tim, zadržava se način formiranja cijene kvartalno na osnovu naftne formule. To znači da na osnovu formule na početku svakog kvartala ‘Gas-Res’ sam proračunava cijenu, ne šalje je ‘Gazprom Export’. Cijena za prvi kvartal 2023. godine je neznatno niža (par procenata) u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine", rečeno je za Nezavisne.

Almir Bečarević za N1 kaže da je to više od par procenata i da je potrebno da Gas-Res i Energoinvest odmah informišu javnost koliko je gas jeftiniji i da sve kalkulacije govore da je moguće da pojeftini za 20 posto.

"Kurs dolara i cijena barela je u padu. Važna je informacija da je i po novom ugovoru način kalkulacije ostao isti kao i od 1997. godine. Zbog toga nema nikakvog razloga da gas ne bude jeftiniji i do 20 posto jer postoji prostor da se to uradi. Zašto  to već nije urađeno, ne znam. Građane se ovakvim ponašanjem i neizvjesnošću tjera da prestanu koristiti gas što je pogubno jer svjedočimo sve goroj kvaliteti zraka", kazao je Bečarević za N1.

Podsjećamo, cijena gasa utječe i na cijenu centralnog grijanja u sarajevskim toplanama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti