PODIGNUTA OPTUŽNICA

Direktorica Sabiha Husić sama sa sobom zaključila ugovore vrijedne stotine hiljada maraka

06.01.2023. 10:52 / Izvor: zurnal.info
Sabiha Husić

Prema izvorima Žurnala, Husić koja rukovodi Medicom od 2007. godine, kupila je nekoliko stambenih jednica u Zenici i Sarajevu.

Za nepunih osam godina direktorica zeničkog Udruženja Medica Sabiha Husić prošla je put od dobitnice međunarodnog priznanja “Žena svijeta” do optužnice za zloupotrebu novčanih sredstava. Ukoliko Tužilaštvo ZDK dokaže navode iz optužnice, biće to veliki udarac po ugled ove organizacije kojoj je osnovna namjena psihološka pomoć ženama i djeci, žrtvama ratnog i poratnog nasilja i torture, piše Žurnal.

Sabiha Husić je kao direktorica Udruženja Medica u periodu od 2014. do 2020. godine zaključila gotovo stotinu ugovora o djelu te ugovora o autorskom honoraru vrijednosti 450.000 maraka.

Više od polovine tih ugovora, prema sadržaju optužnice, Husić je zaključila sama sa sobom i tako pored direktorske plate oprihodovala još oko 320.000 maraka.

Sabiha Husić nije željela u razgovoru za Žurnal opširnije komentarisati optužnicu. "Ovo je mobing nada mnom", rekla je i uputila nas na advokata. Pravna zastupnica Husićeve Maida Galijatović kaže da još nije vidjela optužnicu te da će naknadno moći dati komentar.

Optužnicom su obuhvaćene i članice Upravnog odbora Medice Amira Alijagić, Fatima Čajlaković-Mešanović, Hava Brandić i Irma Šiljak, jer su propustile reagovati na navedena ugovoranja direktorice. Sa Irmom Šiljak je pak kao članicom Upravnog odbora potpisano dvadesetak ugovora o djelu u vrijednosti nešto više od 70.000 maraka.

Ugovori su se inače odnosili na redovne poslove Udruženja. Medica je u periodu od 2017. do 2021. godine iz budžeta raznih nivoa, od Grada Zenice, preko ZDK, Federacije te Vijeća ministara, dobila potpore vrijednosti 825.000 maraka. Značajniji dio sredstava za rad 12 zaposlenih, dolazio je od međunarodnih donacija, no o tome nema podataka na stranici Udruženja, čiji se godišnji prihod u navedenom periodu kretao od 650.000 do 1.166.000 KM.

medica finansije

Prema izvorima Žurnala, Husić koja rukovodi Medicom od 2007. godine, kupila je nekoliko stambenih jednica u Zenici i Sarajevu (lokacije poznate Žurnalu) no dio je uknjižen na članove porodice, a pojedini su bili radno angažovani u udruženju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti