Pokrenuta inicijativa da se u objektu hotela Maršal na Bjelašnici formira dječija bolnica

06.01.2023. 13:55 / Izvor: Akta.ba
maršal

Nevladina organizacija Eko Akcija zatražila je od Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH da se formira dječija bolnica u objektu hotela "Maršal" na Bjelašnici.

Nevladina organizacija Eko Akcija zatražila je od Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH da se formira dječija bolnica u objektu hotela "Maršal" na Bjelašnici.

U svojoj inicijativi navode da je Bosna i Hercegovina prije rata imala nekoliko bolnica za djecu na moru, u Cavtatu, Zaostrogu i Zelenici. Tamo su boravila i liječila se djeca iz zagađenih gradova cijele Bosne i Hercegovine bez obzira na njihov materijalni status.

"Poslijeratne vlaste BiH su te bolnice raznim pljačkaško-pravnim mahinacijama vjerovatno sve izgubile. Nisu ni pokušali napraviti nove. Predivne planine Bosne i Hercegovine imaju idealne uslove za oporavak djece oboljele od plućnih bolesti, no boravak na njima mogu priuštiti samo oni bogati. Bolesna i siromašna djeca su osuđena da udišu zagađeni zrak naših gradova. Stotine miliona maraka javnog, našeg novca su potrošene na našim planinama, i to uglavnom da bi se privatnicima uvećala zarada na gradnji i prodaji nekretnina. Rijetki objekti napravljeni javnim novcem su napravljeni za one koji imaju novca, a ne za one koji su u potrebi", navode iz Eko Akcije.

Napominju da Hotel Maršal na Bjelašnici, koji je u državnom vlasništvu, godinama zjapi prazan, vjerovatno čekajući još jednu magičnu privatizaciju, kojom bi prešao u vlasništvo nekog tajkuna.

"Neka ovaj objekat više ne bude prazan, neka bude mjesto gdje će naša bolesna djeca imati priliku da dišu čisti planinski zrak i da ozdrave", poručili su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti