Trgovina uticajem

Uposlenik Tužiteljstva BiH uhapšen zbog koruptivnih aktivnosti

10.01.2023. 10:23 / Izvor: Akta.ba
Tužiteljstvo

Osumnjičeni je pod istragom da je u proteklom periodu stupio u kontakt sa jednom osobom, te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura.

Uposlenik Tužiteljstva BiH Mustafa Vrabac lišen je slobode u akciji po nalogu Tužiteljstva BiH. 

Aktivnosti su proveli policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a KS, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom da je u proteklom periodu stupio u kontakt sa jednom osobom, te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura, kako bi u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužiteljstva BiH pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog.

U vršenju koruptivnih aktivnosti, osumnjičeni je uz naredbu Suda BiH i akciju tužiteljstva i policijskih agencija, zadokumentiran i lišen slobode zbog kaznenog djela - "primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem".

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima. Glavni tužitelj naložio je suspenziju i udaljenje osumnjičenog iz kapaciteta Tužiteljstva BiH. 

Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj pozivaju građane, da prijave svako koruptivno i nezakonito postupanje, naročito ako su počinitelji tih aktivnosti uposlenici institucija i agencija za provedbu zakona, kako bi se nezakonita postupanja procesuirala sa ciljem odstranjivanja korumpiranih uposlenika iz svih institucija, a naročito agencija za provedbu zakona.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti