NAJVRIJEDNIJE DODJELE

Analiza ugovora: Ovo su firme koje su dobile tendere vrijedne stotine miliona KM

12.01.2023. 13:06 / Izvor: Akta.ba
autoput rača

Javna nabavka za projektovanje i izgradnju autoputa dionice Rača – Bijeljina u vrijednosti od oko 300 miliona KM sa PDV-om najvrijedniji je dodijeljeni ugovor u 2022. godini

Ugovor za projektovanje i izgradnju autoputa dionice Rača – Bijeljina u vrijednosti od oko 300 miliona KM sa PDV-om najvrijedniji je dodijeljeni ugovor u 2022. godini proveden kroz postupak javnih nabavki, pokazuje analiza dodijeljenih ugovora na portalu Akta.ba.

Tender je raspisalo JP Autoputevi RS d.o.o. Banja Luka, a ugovor je potpisan sa firmama Integral Inženjering a.d. Laktaši, Srbijaautoput d.o.o Beograd i Institut za građevinarstvo "IG" Banja Luka.

Njihovu ponudu, vrijednu 258,2 miliona KM bez PDV-a, "Autoputevi RS" su ocijenili kao najpovoljniju i dodijelili im ugovor.

"Prihvata se preporuka komisije i ugovor za javnu nabavku projektovanja i izgradnje autoputa dionice Rača – Bijeljina dodjeljuje se grupi ponuđača "Integral inženjering" Laktaši, "Srbijaautoput" Beograd i "IG" Banjaluka, kao najbolje ocijenjenom ponuđaču", navodi se u odluci "Autoputeva RS".

Inače, ova grupa je jedina i dostavila ponudu koja je bila nešto niža od procijenjene vrijednosti od 260 miliona KM.

Ugalj, dizel, zdravstvene usluge

Nakon njih slijedi ugovor također vezan za projektovanje i izgradnju, a odnosi se na radove vezane za opremanje JZU Bolnice Trebinje.

Tender Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS vrijedan 109.784.999 KM ( 128,4 miliona sa PDV-om) dobila je grupa ponuđača "Herc Gradnja" d.o.o. Bileća, "Medicom", d.o.o. Bijeljina, "Sors" do.o. Banjaluka i "Santing" d.o.o Pale.

Slijedi ugovor za 600.000 tona mrkog uglja sa prevozom za potrebe TE Tuzla i TE Kakanj koji je Elektroprivreda BiH potpisala sa firmom Lager Posušje koja je ovaj posao dobila za čak 105.180.000​ KM.

"Zavisna društva-rudnici uglja posjeduju dovoljno stručne radne snage, mehanizacije i opreme da zadovolje potrebe termoelektrana za ovim energentom, ali problemi zapuštenosti okopnih polja i radne discipline doveli su JP Elektroprivreda BiH u situaciju da zbog nedostatka uglja ne može angažovati ukupne raspoložive kapacitete, ostvariti planiranu proizvodnju električne energije i primorana je da ugalj kupuje na tržištu", rečeno je iz ove kompanije za Akta.ba, 

To je bio jedan od razloga zašto je Elektroprivreda BiH dodijelila je ugovor za nabavku posuškom Lageru koja je iz svog RMU Kamengrada isporučila ugalj za obje termoelektrane.

Inače, Elektroprivreda je realizovala još jedan tender za nabavku uglja za potrebe Termoelektrane Tuzla i Termoelektrane Kakanj u 2022. godini. Ovaj put su 1.009.000 tona uglja nabavili od RMU Banović d.d. Banovići po cijeni od 79.521.142 KM, odnosno 93 miliona KM sa PDV-om.

Nakon građevinskih projekata, slijede realizovane javne nabavke iz sektora zdravstva. Ugovor od 96.784.382 bez PDV-a​, odnosno 113,2 miliona KM sa PDV-om dobio je JZU UKC Tuzla i to  za bolničke zdravstvene zaštite za 2022. godinu koje je tražio Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja Tuzla​.

"Ukoliko u toku godine dođe do potrebe za dodatnim finansiranjem zdravstvene zaštite iz Programa, a Zavod raspolaže dodatnim sredstvima, ugovorena naknada može se promijeniti u skladu sa promjenom vrijednosti boda", navedeno je u odluci.

Sličan tender vrijedan 66.620.844​ KM ( 77,9 miliona KM sa PDV-om) realizovao je i zenički Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja i to za zdravstvene usluge bolničke i vanbolničke konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite, iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurana. Ugovor je dobila Kantonalna bolnica Zenica.

Hering i Euro-Asfalt

Vrijedni ugovori u segmentu cestogradnje realizovani su prošle godine i na teritoriji Federacije BiH. 

Jedan od njih je i projekat izgradnje dijela brze ceste Lašva-Nević Polje, petlja Vitez-izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje koji su Autoceste FBiH dodijelile firmi Hering po cijeni od 74,9 miliona sa uključenim PDV-om.

Hering je koji je dostavio prihvatljivu ponudu sa najnižom cijenom, nakon održane e-aukcije, a radovi se već odvijaju.

Posao nešto manje vrijednosti u iznosu od 60,8 miliona KM dobio je i Euro-Asfalt i to za radove na izgradnji tunela Kobilja Glava od km 3 + 503 do km 4 + 185 (dužine 682 m) i dionice od tunela Kobilja Glava do priključka na M18 u naselju Hotonj (km 4 + 220 do km 5 + 100). 

Rekorder u nabavci dizel goriva je Mješoviti Holding ERS - MP a.d. Trebinje - ZP RiTE Ugljevik A.D. Ugljevik koji je prošle godine Super Petrolu dodijelio ugovor od oko 60 miliona KM za period tri godine.

Bio je to period kada je Republika Srpska jednu od najvećih energetskih kriza s cijenom energenata na svjetskom tržištu dočekala bez bilo kakvih zaliha zbog čega je bila primorana da po hitnom postupku kupuje gorivo po znatno većim cijenama.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti