Podrška privrednim subjektima

Vijeće ministara donijelo odluku o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini

12.01.2023. 13:30 / Izvor: Akta.ba
Carina

Vijeće ministara BiH donio je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

Vijeće ministara BiH donio je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, sa oznakom EI kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti sa propisima EU u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunom Odluke, koju je predložila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, privrednim subjektima omogućava se korištenje pojednostavljenog carinskog postupka izvoza/uvoza ro fakturi i nakon 31. januara 2023. godine, što praktično znači da kompanije koje imaju ova odobrenja nastavljaju njihovo korištenje. 

Na ovaj način omogućava se poslovnoj zajednici u BiH da koristi jednostavnije i brže procedure izvoza/uvoza tokom 24 sata svakog dana u mjesecu, što je od velike važnosti za bh. privredu koja je pogođena krizom na svjetskom tržištu. 

Pojednostavljeni carinski postupak po fakturi direktno utiče na brzu snabdjevenost izvozno orijentisanih kompanija sirovinama i ostalim repromaterijalima za proizvodnju u kratkom vremenskom periodu. Istovremeno se omogućavaju povećanje proizvodnje za izvoz i zadržavanje kupaca i stvaraju mogućnosti za proširenje poslovanja na druga tržišta.   

Inicijativa za donošenje ove odluke potekla je od Spoljnotrgovinske komore BiH, Vijeće stranih investitora u BiH, kao i od privrednih subjekata koji koriste proceduru pojednostavljenog izvoznog/uvoznog carinjenja po fakturi.

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku BiH“. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti