WebCity geoportal

Od sada lakše do informacija o važećoj prostorno planskoj dokumentaciji Kantona Sarajevo

12.01.2023. 13:49 / Izvor: Akta.ba
planska dokumentacija

Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo pustio je u funkciju novi WebCity geoportal za potrebe vizualizacije prostornih podataka i prostorno planske dokumentacije.

Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo pustio je u funkciju novi WebCity geoportal za potrebe vizualizacije prostornih podataka i prostorno planske dokumentacije.

Osnovni cilj uspostave geoportala je osiguranje lakšeg pristupa informacijama kako subjektima planiranja, tako i građanstvu.

Implementacijom geoportala uspostavlja se efikasnija integracija prostornih podataka, transparentnija komunikacija sa građanima, razvoj infrastrukture prostornih podataka (IPP) na lokalnom (kantonalnom) nivou, šira komunikacija i koordinacija sa općinskim službama za urbanizam i prostorno uređenje, lakše praćenje provođenja planskih dokumenata, pristup i upravljanje drugim podacima od interesa za razvoj Kantona Sarajeva kao što su energetska efikasnost, zaštita okoliša, upravljanje komunalnim otpadom, održavanje javnih površina i drugo.

Putem web servisa možete provjeriti administrativne granica Kantona Sarajevo, granice općina i mjesnih zajednica. Možete pronaći baza podataka ulica, trgova i mostova, granice obuhvata detaljnih planskih dokumenata, granice usvojenih planova, granice planova u izrad (donešena Odluka o pristupanju) i korekcije/izmjene i dopune planova.

Tu je još razvojna planska dokumentacija, prostorni plan Kantona Sarajevo (2003 – 2023), urbanistički planovi Sarajevo, Ilijaš i Hadžići (1986 – 2015), prostorni plan posebnog obilježja Skakakvac i prostorni plan posebnog obilježja Bijambare.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti