35 prirodnih mineralnih i 36 izvorskih voda

Pogledajte listu: 71 voda u BiH na listi priznatih prirodnih mineralnih i izvorskih voda

13.01.2023. 11:00 / Izvor: Akta.ba
Voda

Saznajte koje su prirodne mineralne, izvorskih i stolne vode na listi.

Na Listi priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini nalazi se ukupno 71 voda, od čega je 35 prirodnih mineralnih i 36 prirodnih izvorskih voda, saopćila je Agencije za sigurnost hrane BiH. 

Postupak priznavanja provodi Povjerenstvo za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini, koje imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

"Rješenje o priznavanju na razdoblje od pet godina od datuma priznavanja donosi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine", pojasnili su.

Pogledajte Listu priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini nalazi se ukupno 71 voda.

lista

lista

lista

 

IZVOR

IZVOR

"Prema zahtjevima iz Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, uvjeti za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda su zdravstvena ispravnost, odgovarajuća senzorna svojstva, zadovoljavanje zahtjeva geoloških, hidroloških, fizičkih, fizičko-kemijskih i kemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, te farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja", naveli su iz Agencije za sigurnost hrane.

Osim ovih na listi se našlo i jedanaest stolnih voda.

stolna

"Ako proizvođač ili inspekcija, koja je mjerodavna za službene kontrole, utvrde da kvaliteta prirodne mineralne i prirodne izvorske vode i uvjeti pod kojim se one eksploatiraju, proizvode ili pune nisu u skladu s Pravilnikom, proizvođač je dužan obustaviti eksploataciju", naveli su.

Mjerodavna inspekcija u tom slučaju nalaže obustavu proizvodnje i punjenja prirodne mineralne i prirodne izvorske vode do otklanjanja nedostataka.

Ova lista je izrazito važna I s obzirom na to da su nedavno u pojedinim vodama u FBiH pronađene bakterije ešerihija koli, pseudomonas i streptokok.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti