U RS prošle godine osnovano 1.046 preduzeća, najviše iz sektora energetike i savjetovanja

13.01.2023. 13:15 / Izvor: SRNA
finansije

Rukovodilac službe prodaje u APIF-u Vladimir Blagojević rekao je da je u prošloj godini u Republici Srpskoj bilo novoosnovano 1.046 poslovnih subjekata.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za posredničke informatičke i finansijske usluge /APIF/ Goran Bobar pozvao je danas sve obveznike da na vrijeme, do 28. februara, predaju finansijske izvještaje za prošlu godinu.

On je rekao novinarima u Banjaluci da je zakonom predviđeno da kontrolu predaje finansijskih izvještaja obavlja Poreska uprava, koja će ove godine intenzvnije raditi na tome. 

Bobar je naveo podatke po kojima je u prošloj godini 10.400 privrednih društava predalo, dok njih 7.600 nisu predali finansijske izvještaje. 

"Veliki broj privrednih društava ne predaje izvještaje, iako je zakonom to predviđeno, što predstavlja problem i za projektovanje budžeta, planiranje, izvještavanje i drugo, jer se ne raspolaže sa dovoljno kvalitetnih podataka", dodao je Bobar. 

Rukovodilac službe prodaje u APIF-u Vladimir Blagojević rekao je da je u prošloj godini u Republici Srpskoj bilo novoosnovano 1.046 poslovnih subjekata, što je za 190 više u odnosu na 2021. godinu. 

Prema njegovim rječima najviše novoosnovanih poslovnih subjekata u prošloj godini bilo je u djelatnosti proizvodnje električne energije, zatim u djelatnosti savjetovanja. 

Blagojević je naveo da je od ukupnog broja novoosnovanih subjekata u prošloj godini najveći broj broj stranih osnivača, njih 113, bilo iz Srbije, zatim 82 iz Slovenije, po 24 iz Austrije i Hrvatske, 17 iz Rusije. 

On je dodao da je u prošloj godini ugašeno 246 poslovnih subjekata, ili za 35 manje nego u 2021. godini, kao i da je u prošloj godini bilo pokrenuto 75 stečajnih postupaka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti