Velika ulaganja

Halilagić: Za opremanje policije u TK izdvojeno 14,3 miliona KM (VIDEO)

14.01.2023. 11:14 / Izvor: Fena
Irfan Halilagić

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić kazao je da je vlast u tom kantonu u prošloj i ovoj godini pokrenula velika ulaganja u opremanje policije.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić kazao je da je vlast u tom kantonu u prošloj i ovoj godini pokrenula velika ulaganja u opremanje policije te je u budžetu za 2023. godinu izdvojila 14,3 miliona KM za nabavku naoružanja, i opreme te obuku kadra.

Halilagić je istakao da je jedna od ključnih mjera kantonalne vlade materijalno-kadrovsko jačanje Ministarstva unutrašnjih poslova TK. Ističe kako je dio javnih nabavki proveden, a da su sredstva koja nisu utrošena, prenijeta u tekuću godinu.

"Nakon što smo preuzeli pozicije u Vladi TK dobili smo informaciju da je potrebno značajno investiranje u Upravu policije", kazao je.

Govoreći o nabavci transportera, kazao je da se procedura privodi kraju.

"Plaćen je avans od dva miliona i očekujemo isporuku četiri transportera u narednih šest mjeseci. To bi moglo biti u vrijeme obilježavanja Dana policije TK u mjesecu maju", dodao je.

Tvrdi da su te informacije izazvale veliku reakciju u javnosti, ali ističe da Vlada ima ustavnu nadležnost da osigura građane TK. Rezultat toga su, kazao je, ulaganja u Upravu policije.

"Slika policajca je slika države. Policija je jedan od osnovnih stupova države", poručio je Halilagić.

Također je dodao da su izdvojili 900.000 KM za kupovinu zemljišta na kojoj će se graditi zgrade policije u Živinicama.

Pohvalio je i rad Međunarodnog aerodroma Tuzla koji, kako kaže, preuzima primat ne samo u Federaciji, već i BiH. Dodao je da je osigurano 880.000 KM za nove infrastrukturne projekte u skladu sa prioritetima.

Dodatnu dimenziju, istakao je, dao je i potpisani ugovor sa novom aviokompanijom.

Govoreći o budžetu TK za 2023. godinu, Halilagić je kazao da sadrži sve potrebne komponente.

"Budžetom su sredstva za socijalna davanja povećana sa 28 na 57 miliona i nivo socijalnih davanja ćemo nastojati zadržati u tekućoj godini", istakao je.

U isto vrijeme, kazao je, pokrenuti su značajni infrastrukturni projekti, kao što je izgradnja zgrade kampusa, za što su izdvojena inicijalna sredstva u vrijednosti od četiri miliona KM.

Tvrdi da je i u ostalim oblastima budžet biti sasvim dovoljno „izdašan“, te cijeni da će imati stabilizirajuću notu.

Podsjetio je da je u prošloj godini za poljoprivredu izdvojeno oko 13,5 miliona KM, ali da su zbog povećanja troškova uradili značajne iskorake.

"Pretprošle godine je bilo izdvojeno 8 miliona KM, a ove godine 12,8 miliona KM. Mi ćemo i dalje kreirati politike za povećanje poljoprivredne proizvodnje", poručio je.

Halilagić kaže da kantonalna vlada ima namjeru povećati program podrške razvoju privrede i izvršiti određene korekcije te da su osigurali 4,7 miliona KM za pomoć malim i srednjim preduzećima.

"Možda će i ta sredstva biti povećana rebalansom", kazao je premijer.

Naglasio je da su povećana sredstva i za oblast naučno istraživačkog radu, jer smatra da nauka mora bila partner u razvoju društva. Do sada su izdavali oko 250.000 KM, ali su ih sad povećali na milion maraka. 

Ističe da su do sada uložena velika sredstva u UKC Tuzla te da će i naredni saziv Vlade morati nastaviti taj trend, obzirom na dugovanja kojima je UKC opterećen.

"Mi smo uložili 20 miliona KM, 10 za nabavku linearnog akceleratora i 10 za ostale aparate i to je značajan iznos", kazao je.

Na kraju je zaključio da je skupština većina TK stabilna i da je dobila značajnu podršku građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti