Zdravstvena zaštita na lošem nivou

Ekonomski institut sagledava finansijsku održivost sistema javnog zdravstva u BiH

16.01.2023. 11:36 / Izvor: Akta.ba
zdravstvo

Sistemi zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini već duži period su suočeni sa ozbiljnim izazovima u svome finansiranju.

Ekonomski institut u Sarajevu izvjesno vrijeme radi na realizaciji projekta koji ima za cilj sagledati finansijsku održivost sistema javnog zdravstva u BiH po sadašnjem modelu finansiranja, posebno imajući u vidu potrebe, očekivanja i navike stanovništva u pogledu zdravstvenih usluga. 

Sistemi zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini već duži period su suočeni sa ozbiljnim izazovima u svome finansiranju. Gotovo po pravilu svake godine rashodi premašuju prihode fondova zdravstvenog osiguranja u oba entiteta i kantonima. Poseban problem predstavljaju akumulirani gubici javnih zdravstvenih ustanova. U Federaciji BiH je 2022. godine usvojen Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustavnova.

Unatoč tome, zaposlenici pojedinih zdravstvenih ustanova (primjer Doma zdravlja iz Konjica i nekih drugih institucija) prisiljeni su da se izlaskom na ulice bore se za isplatu plaća i ostvarivanje drugih radničkih prava. 

O reformi zdravstva u BiH se već godinama govori, kako u stručnim krugovima, tako i u javnosti, a bilo je i određenih reformskih pokušaja. I pored toga, stanje u ovoj oblasti se praktično nije mijenjalo od 1997. godine.

Sve analize, istraživanja i izvještaji pokazuju da je zdravstvena zaštita na lošem nivou. Karakteristike sistema zdravstvene zaštitite, u formi u kojoj on već godinama egzistira, su visoki troškovi, nezadovoljstvo korisnika i finansijska neodrživost, navode iz Ekonomskog instituta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti