Podignuta optužnica protiv vlasnika kompanije "Nesal" zbog porezne utaje od 130 hiljada KM

16.01.2023. 13:54 / Izvor: Akta.ba
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH podignulo je optužnicu protiv Nedžada Salkanovića, vlasnika preduzeća "Nesal company" iz Živinica zbog porezne utaje u iznosu od 130.000 KM.

Tužilaštvo BiH podignulo je optužnicu protiv Nedžada Salkanovića, vlasnika preduzeća "Nesal company" iz Živinica zbog porezne utaje u iznosu od 130.000 KM.

Salkanović se tereti da je tokom 2016. godine, kao direktor "Nesala" iz Živinica, postupao protivno odredbama Zakona o PDV-u, s ciljem izbjegavanja davanja propisanih poreskim zakonodavstvom u BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Salkanović, promet u iznosu od 770.214 KM i pripadajući izlazni PDV u iznosu od 130.936 KM propustio prikazati u knjidovodstvenim evidencijama pravnog lica "Nesal", kao i propustio da prikaže, obračuna i prijavi Upravi za indirektno oporezivanje BiH putem PDV prijave, čime je nezakonito i neosnovano umanjio svoju poresku obavezu te suprotno odredbama Zakona o PDV-u izbjegavao prikazivanje, obračun, prijavu i plaćanje izlaznog PDV-a u iznosu od 130.936 KM, na štetu budžeta BiH, u kojem iznosu su optuženi i pravno lice istovremeno stekli protivpravnu imovinsku korist.

Optuženo pravno lice se tereti da je raspolagalo protivpravno stečenom imovinskom koristi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti