Narandžasto upozorenje

Preporučuje se poseban oprez: Izdate upute za ponašanje tokom poplava

17.01.2023. 08:27 / Izvor: Akta.ba
miljacka poplave

Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za obilnije padavine u naredna tri dana.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za obilnije padavine u naredna tri dana. Također, upozorava se i na jače udare vjetra u toku ovog dana u Kantonu Sarajevo, i to južnog smjera brzine 40-55 km/h.

Nevrijeme se očekuje u dijelovima zapadne, jugozapadne i centralne Bosne, te Hercegovine. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za centralni dio Bosne, u kojoj se nalazi i Kanton Sarajevo, najavljuju između 70-120 litara po metru kvadratnom. Najviše padavina se očekuje na zapadnom i istočnom dijelu Hercegovine od 150 do 250 litara po metru kvadratnom.

Narandžasto upozorenje znači da se predviđaju opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude. 

Preporučuje se poseban oprez i praćenje vremenske prognoze uz obavaljanje svih preventivnih aktivnosti ka zaštiti lične imovine. Najavljuju se i teži uslovi za vožnju uslijed smanjenja vidljivosti i poplavljenih saobraćajnica. Vremenski interval za koji se izdaje upozorenje o padavinama je od ponedjeljka 16.01. od 12:00 sati, pa sve do četvrtka 19.01.2023. do 12:00 sati.

Očekuje se porast nivoa rijeka u Kantonu Sarajevo, Bosansko-podrinjskom kantonu, Unsko-sanskom kantonu, te na području općine Fojnica. Uposlenici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo kontinuirano sun a terenu i prate stanje vodotoka koje je za sada uredno.

Također, izdate su preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od obilnih kišnih padavima I jakog vjetra – da pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstva za brzi odgovor na najavljene kišne padavine i jake udare vjetra kako bi se izbjegle veće materijalne štete, kao i moguće povrede i ljudske žrtve. Preporuke Katonalne uprave civilne zaštite pročitajte ovdje.

Shodno trenutnoj situaciji o proglašenju narandžastog upozorenja uslijed obilnih padavina, Općinska organizacija Crvenog križa Novo Sarajevo daje upute o ponašanju.

POPLAVE

 

 

poplave upute

 

poplave

poplave

 

poplave

poplave

poplave

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti