Ekipe na terenu

Da li su nas opametile poplave iz 2021?

18.01.2023. 09:35 / Izvor: N1
POPLAVE

"Situacija nije alarmantna, ali nema mjesta opuštanju", poručuje za N1 direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić.

"Situacija nije alarmantna, ali nema mjesta opuštanju", poručuje za N1 direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić, a povodom prijetećih poplava usljed obilnih padavina.

Kako je naveo Brkanić u programu N1, ekipe su cijelu noć provele na terenu.

Zabilježili su pojedinačne incidente, najviše u općini Hadžići, tačnije u naseljima Pazarić i Tarčin, gdje je dolazilo do izlijevanja kanalizacija i lokalnih potoka. Poplavile su uglavnom podrumske prostorije, a Brkanić uvjerava kako su opštinske službe posao do sada dobro odradile.

"Opametila nas je poplava iz 2021. od tada se uradilo dosta na proširenju riječnih korita, ponajviše na rijekama Bosna i Željeznica. Tražio sam jučer izvještaje iz općina gdje su moguće najveće štete, to su Ilidža, Novi Grad i Vogošća – radilo se dosta na produbljivanju riječnih korita, kao i njihovom uređenju. Sve rijeke još uvijek su u svojim koritima", istakao je Brkanić.

Podcrtava da situacija nije alarmantna, ali nema mjesta opuštanju – stoga će danas Civilna zaštita KS uputiti novo saopštenje prema opštinskim službama.

Izdvojio je i savjete građanima koji žive na područjima pogodnim plavljenjima.

Osnovna poruka je da nema mjesta opuštanju. Treba pripremiti dovoljno hrane, tečnosti i potrepština u slučaju da se desi poplava poput prošlogodišnjih.

Ukoliko životi budu ugroženi, građani mogu kontaktirati opštinske dežurne službe ili broj 121 – za dežurni operativni centar Civilne zaštite KS, kao i vatrogasne brigade na broj 123.

Uvijek se može, podsjeća Brkanić, djelovati i preventivno.

"Ne bi bilo loše osigurati objekte kod osiguravajućih kuća, što naročito važi za pravna lica. Uvijek treba imati spremne vreće, robe dizati na propisnu visinu u skladištima. Svi objekti od bitnosti bi trebali imati svoje planove za spašavanje od poplava, požara i slično. Svi mogu dosta toga učiniti na prevenciji ovakvih situacija", naglasio je Brkanić, dok podsjeća da je preventivno djelovanje i ono koje se odnosi na zaštitu životne sredine i očuvanje riječnih korita od zatrpavanja i uništavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti