Ministar o zdravstvu u KS

Vranić o dugim čekanjima na preglede: Ne postoji magični štapić, svugdje u svijetu se čeka

19.01.2023. 10:59 / Izvor: TVSA
zdravstvo

Gost emisije Špica bio je ministar zdravstva KS, Haris Vranić, gdje je govorio o preopterećenosti zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo te nastojao dati odgovor na pitanje je li bolja organizacija neophodna.

Gost emisije Špica bio je ministar zdravstva KS, Haris Vranić, gdje je govorio o preopterećenosti zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo te nastojao dati odgovor na pitanje je li bolja organizacija neophodna.

Kako kaže ministar Vranić, neophodna je bolja organizacija cjelokupnog zdravstvenog sistema da bi se postigla reorganizacija zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Šta se konkretno radi na poboljšanju organizacije na nivoima domova zdravlja i o problemu predugog čekanja na zdravstvene usluge, ministar tvrdi da ne postoji idealan sistem i da se u svim zdravstvenim sistemima svijeta čeka, pa tako i kod nas.

"Naravno da postoji preopterećenost ljekara, naravno da postoji potreba za obnavljanjem kadra i zapošljavanjem novog kadra, mora se sve uskladiti", tvrdi ministar.

Kada je riječ o ukidanju prakse naručivanja terapije putem telefona u ambulanti Trg heroja, dok u drugim ambulantama to nije slučaj, Vranić kaže da je sve stvar menadžmenta.

"Mi smo sada odredili da ćemo tražiti od svih zdravstvenih ustanova da se uputnice za specijaliste ili bilo koju vrstu usluge da se pišu samo u elektronskoj formi, ne postoje više pisane forme", pojašnjava ministar.

Kako kaže, ne može ministarstvo “ići od ambulante do ambulante” i pitati zašto neki ljekar ne piše uputnicu elektronski ili ne produžava terapiju.

"Morate prihvatiti odgovor da ne postoji magični štapić koji će građanima omogućiti da u roku od sedam dana dobiju savršen zdravstveni sistem", zaključio je ministar zdravstva KS na temu reorganizacije zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti