Ambasadori pozitivnih promjena

Srednjoškolci i studenti CG, Srbije i BiH kroz izazove zajedno do pozitivnih promjena

19.01.2023. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Plastika reciklaža

Uvođenje pojmova održivost, nula otpada, cirkularna ekonomija i slično, omogućava mladima da stupe u interakciju kao i da razumiju svoje lokalno okruženje.

Utjecaj vlastitog ponašanja na okoliš je teško shvatiti, dijelom zato što se pitanja vezana za klimatske promjene percipiraju kao psihološki udaljena, a dijelom jer tokom odrastanja i školovanja mladima nije omogućeno da izučavaju ove važne teme u okviru nastavnih i studijskih programa. Uvođenje pojmova održivost, nula otpada, cirkularna ekonomija i slično, omogućava mladima da stupe u interakciju kao i da razumiju svoje lokalno okruženje, ispitaju kako se oni sami uklapaju u ekosistem u kojem žive i počinju razmatrati međusobnu povezanost prirodnih procesa.  

Zemlju ne nasljeđujemo od naših predaka već je pozajmljujemo od naše djece!

Iako se čini da čovječanstvo već kasni sa poduzimanjem mjera za ublažavanje klimatskih promjena, zemlje Zapadnog Balkana svakako kasne za EU u ovom segmentu. Ipak, čvrsto vjerujemo da edukacija mladih predstavlja osnovu u borbi za zeleniju budućnost.

U zemljama Zapadnog Balkana pojavila se iskra. Vrijeme je za promjene!

Cilj projekta Mladi Ambasadori pozitivnih promjena Zapadnog  Balkana je edukacija i jačanje svijesti mladih Zapadnog Balkana o održivim potrošačkim sistemima i cirkularnoj ekonomiji. Projekat pruža mogućnosti mladima da steknu znanja o negativnom utjecaju potrošnje resursa, kao i prednostima uvođenja prakse održive potrošnje. Također, izvođenjem projekta, došlo je do jačanja svijesti mladih o mogućnostima primjene sistema cirkularne potrošnje u svrhu održivosti lokalnih zajednica. Mladi Zapadnog Balkana  su podstaknuti da promijene konvencionalne načine korištenja resursa kako bi doprinijeli smanjenju emisije CO2 i djelovali kao ambasadori pozitivnih promjena.

Osim edukativne online radionice „Izazovi neefikasne potrošnje i održivi potrošački modeli“, u sklopu projekta Mladi ambasadori pozitivnih promjena Zapadnog Balkana sprovedene su i dvije nagradne aktivnosti za srednjoškolce i studente iz tri zemlje projektnog područja:

  • Edukativni nagradni online kvizovi (4), i
  • Sedmodnevni izazovi (3).

Edukativni nagradni online kvizovi su okupili učesnike koji su proteklih mjeseci pratili, pružali podršku i učili o posljedicama neefikasnih potrošačkih sistema kroz 4 edukativne sesije:

  • Zelena agenda za Zapadni Balkan
  • Globalna zagađenost plastikom uzrokovana navikama potrošača
  • Cirkularna ekonomija - novi poslovni model ili način života 
  • Utjecaj neefikasne potrošnje i konzumerizma na životnu sredinu

Kvizovi su bili prilika da se pokaže naučeno, ali i da se osvoje vrijedne nagrade. Pravo na učešće su imali svi pratitelji Facebook i Instagram stranica Ambasadori pozitivnih promjena koji nisu mlađi od 15, a stariji od 30 godina i žive na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore ili Srbije. Kvizovi su se sastojali od pitanja sa ponuđena tri odgovora od kojih je jedan tačan odgovor. Realizacija 4 nagradna kviza iznjedrila je i četiri pobjednika – Elma Berbić (Kakanj), Vuk Milunović (Danilovgrad), Emilija Nikolić (Niš) i Nikola Bobičić (Podgorica) koji su osvojili tablete.

Učešće u sedmodnevnim izazovima mogli su uzeti mladi od 15 do 25 godina sa područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, bez obzira koju školu/fakultet pohađaju. Sprovedena su ukupno tri sedmodnevna izazova od kojih je jedan „praktični“, a dva „teorijska“.

hranilica

Praktični izazov pod nazivom Život sa nula otpada učesnicima je dao priliku da tokom jedne sedmice u svoju svakodnevnicu uvedu prakse održive potrošnje i na praktičan način steknu uvid kako je to živjeti 7 dana bez proizvodnje otpada. Učesnici su kreirali fotografije/videozapise o primjeni praksi te dostavili snimljeni materijal koji je 6-točlana komisija anonimno evaluirala, a zbirni rezultati otkrili su nam dobitnike:

1. mjesto - Merjem Čehić, Gimnazija "Muhsin Rizvić" Breza

2. mjesto - Milica Bojanić, JU Ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić

3. mjesto - Mileva Gojković, JU Ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić.

Drugi sedmodnevni izazov pod nazivom Zelena učionica je podrazumijevao kreiranje eseja na temu "Mogućnosti integracije tema održive potrošnje, cirkularne ekonomije i koncepta nula otpada u postojeći nastavni/studijski program". Na osnovu relevantnosti, originalnosti, te strukture i forme eseja, izglasani su dobitnici:

1. mjesto - Mileva Gojković, JU Ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić

2. mjesto - Aleksandra Prodanović, JU Ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić

3. mjesto - Emela Bučan, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA, Sarajevo

U okviru trećeg sedmodnevnog izazova pod nazivom Održiva potrošnja – naša zadaća učesnici su kreirali eseje na temu "Mogućnosti integracije praksi održive potrošnje, cirkularne ekonomije i koncepta nula otpada u školske/studijske vannastavne aktivnosti". Dostavljeni radovi ocijenjeni su istim postupkom, a dobitnici nagrada u trećem izazovu su:

1. mjesto - Hamid Sadiković, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

2. mjesto - Amna Husika, Gimnazija "Muhsin Rizvić" Kakanj

3. mjesto - Dea Deović, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

cener

U okviru svakog od izazova učesnicima koji su osvojili prvo mjesto bit će dodijeljen laptop, a za drugo i treće mjesto nagrada je tablet.

Kroz realizaciju sedmodnevnih izazova, mladi su imali priliku da na višem nivou promišljaju o svojim svakodnevnim navikama te da drugačijim životnim stilom mijenjaju loše i neadekvatne potrošačke navike. Prikazivanjem novog životnog stila mladi su bili u mogućnosti i da motivišu ostale članove lokalne zajednice. Javna promocija tema konzumerizma i zaštite životne sredine pomaže mladima Zapadnog Balkana da ojačaju svoju svijest i prošire svoje znanje. Upravo iz ovakvih aktivnosti se pokazuje da su mladi ljudi pokretači promjena u društvu.

Završni događaj projekta je Ceremonija dodjele nagrada u okviru koje, osim što će biti dodijeljene nagrade dobitnicima, bit će predstavljeni i projektni rezultati i dostignuća, ali i promovisani pozitivni primjeri realizovanih inicijativa pilot srednjih škola i fakulteta projekta. Događaj koji će se održati u Sarajevu, 27. januara, 2023. okupit će učenike, studente, nastavnike i akademsko osoblje ukupno 8 srednjih škola i 5 fakulteta iz tri zemlje.

Probleme neefikasnih potrošačkih navika na Balkanu prepoznao je Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund – WBF) i odlučio finansijski podržati realizaciju projekta Mladi ambasadori pozitivnih promjena Zapadnog Balkana. Projekat je započeo 15. juna, a tokom 7 mjeseci trajanja projekta, realizuju ga zajedničkim snagama Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH), Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija) i Crnogorski centar za energetsku efikasnost – CCEE iz Podgorice (Crna Gora).

Za više informacija o projektu, pridružite se zajednicama na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti