Decenijski problem

Drina na rubu ekološke katastrofe, u nju se slilo hiljade kubika smeća

19.01.2023. 13:50 / Izvor: Radiosarajevo.ba
rijeka drina

Iz Crne Gore i Srbije Limom do Drine, najljepše rijeke u regionu, doplove tone smeća.

Iz Crne Gore i Srbije Limom do Drine, najljepše rijeke u regionu, doplove tone smeća.

Na svom vodotoku od 220 km, Lim pokupi ogromne količine smeća. Najveći dio tog otpada dolazi iz opština iz Srbije i Crne Gore, radi se o deponijama koje su uz same obale Tare i Lima i kada nadođu rijeke sav taj otpad dopliva do HE Višegrad.

Problem slijevanja otpada prisutan je već više od dvije decenije i dok se ne počne rješavati prekogranično, svaka akcija je trenutno rješavanje posljedica.

Za građane Višegrada, najveći problem je u tome što smeće izvađeno iz Drine, koje je stiglo iz tri države, ostaje u njihovom dvorištu. 

"Plutajući otpad kao što znamo završi na gradskoj deponiji, koja ne može da primi sav otpad koji proizvede stanovništvo Višegrada, i to je jedan od najvećih problema. Mi smo nekako osuđeni da budemo regionalna deponija, htjeli to ili ne. Najviše trpi stanovništvo jer deponija redovno gori i toksini poput dioksina i furana završe u našim plućima. Jednostavno zagađenje je očigledno, i vode i vazduha i zemlje i stanovništvo se nada brzom rješavanju ovog problema", ističe Dejan Furtula iz udruženja Eko Centar Višegrad.

Problem nakupljanja plutajućeg otpada u gornjem slivu rijeke Drine je decenijama prisutan, a ono što je šokantno jeste činjenica da se nikada nije pristupilo njegovom rešavanju u cilju očuvanja cjelokupnog slivnog područja izuzetnih prirodnih odlika.

Mnogi aktivisti tvrde da je rješavanje ovog problema usko povezano sa problemom upravljanja otpadom uopšte, ali i rada hidroenergetskih objekata u slivnom području.

Obaveza uklanjanja otpada iz akumulacije je određena sadržajem Ekološke dozvole, za kompaniju HE na Drini, još od 2008. godine, ali ova obaveza nije ispoštovana, osim u nekim tačkama, kao što su izrada lančanica na jezeru.

Otpad se nakuplja u velikim količinama nakon obilnih padavina i tada postaje ozbiljna prijetnja za rad elektroenergetskih postrojenja, tek tada se posveti nešto pažnje ovom problemu, ali redovno sa malim ili nikakvim učinkom.

Kada je vodostaj u porastu, kao što je slučaj ovih dana, rijeke Lim, Tara i Drina do Višegrada dnevno donesu oko osam kubika smeća.

"Potrebno je pod hitno uraditi plan saniranja i dislokacija deponija na obalama rijeka, i to da urade sve opštine u gornjem slivu rijeke Drine. Treba istaći da je Srbija postavila lančanice na Potpećkom jezeru i da oni već mjesec dana vade otpad i spriječavaju prolazak do HE", ističe Furtula.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti