Istrebljenje skupo

U Sarajevu velika najezda stjenica, građani zabrinuti

20.01.2023. 08:20 / Izvor: N1
Dobrinja

Nova noćna mora Sarajlija postale su stjenice, a u opštinama Novi Grad i Novo Sarajevo locirana su najveća žarišta.

Nova noćna mora Sarajlija postale su stjenice, a u opštinama Novi Grad i Novo Sarajevo locirana su najveća žarišta. Istrebljenje ovih upornih insekata skupo je i dugo traje. Građani češće, iznose i bacaju namještaj iz svojih objekata. Istovremeno, upozoravaju nadležne da, ukoliko se pod hitno ne pronađe rješenje, stjenice će se proširiti po cijelom gradu.

Stara narodna kaže ‘dosadan kao stjenica’. Eldina Bajramović je to osjetila na svojoj koži. Prije četiri godine njen dom je bio utočište ovih malih insekata, ali to je iza nje. Ipak, ne može ostati imuna na sugrađane, naročito one najmlađe, čija je krv najprimamljivija stjenicama.

“Kad mi je komšija došao koji ima malo dijete, pokazao mi slike i rekao pedijatri ne znaju šta je s mojim djetetom. Djetetu je doveden život u opasnost, to je mala beba. Mi smo odlučili da počnemo javno pisati o tom problemu”, govori nam Eldina Bajramović.

Rješenje mnogi vide i u iznošenju namještaja iz stana, kažu oni upućeni, ali takav potez daleko je od uništavanja stjenica, a bliže ka razmnožavanju istih. Sa Alipašinog Polja, gdje je jedno od žarišta, kažu, istrebljenje mora biti kontinuirano.

”Ta preventiva pojave stjenica morala bi se obaviti kontinuirano, u jednom razumnom vremenskom periodu. Ne vrijedi to raditi jedan stan u proljeće, drugi u ljeto… Cjelokupni ulaz i ulazi na jednom području bi trebali istovremeno biti odrađeni”, naveo je Sađida Balta, predsjednica Mjesne zajednice Alipašino Polje.

Osim u opštinama Novi Grad i Novo Sarajevo postalo je leglo stjenica. Svakodnevne žalbe i apele građana Srđan Srdić, pokušao je riješiti zakonskim putem. Njegov prijedlog da se planiraju budžetska sredstva za preventivnu dezinsekciju ovih štetočina je odbijen.

”Rečeno mi je da to treba da se rješava na višim instancama, tipa Kantona Sarajevo. S obzirom da je kod nas ovaj politički sistem uvrnut poput bureka, apsolutno ne znam na koji način ja mogu stupiti u kontakt sa nekim u Kantonu Sarajevo, kad ja sam vidim, iako su svi mediji prenijeli ovaj problem, da niko nije zainteresovan da rješava problem nas, običnih građana”, kazao je Srđan Srdić, općinski vijećnik Novo Sarajevo.

Problem se širi, kažu građani, a uništavanje legla stjenica nije nimalo jednostavno.

”Hladna ili vlažna dezinsekcija, koja se radi preparatima koji su profesionalni i namjenski za tu vrstu šetotičina. U tom prostoru se ne može boraviti narednih 48 do 72 sata. Zatim imamo postupak fumigacije, to je prva grupa otrova, gdje imamo 100%-99,9% rezultate. Ali to zahtijeva poseban postupak, hermetizaciju kompletnog objekta, izolovanost ljudi u tom objektu”, kazala je Elna Ibrahimović, direktorica Sanitacije.

Ovi insekti, veličine košpice jabuke, mogu vam doslovno zagorčati život. Hrane se vašom krvlju, a posljedice ostavljaju i na vaše mentalno zdravlje.

“Što se tiče samog liječenja ujeda stjenice, važno je javiti se ljekaru. Ne raditi ništa na svoju ruku, da biste isključili neko drugo kožno oboljenje, koje može emitirati ujed insekta. Onda ljekar porodične medicine ili dermatolog, shodno kliničkoj slici se odlučuje da li će se uključiti neka lokalna terapija. Ne bi trebalo da izazove nikakva teža oboljenja, međutim vrlo često kod osoba, u kućanstvima gdje su stjenice već duže vrijeme naseljene, izaziva jedan osjećaj anksioznosti, osoba se ne osjeća sigurno“, rekla je dermatologinja Tamara Jovović.

Oni koji su dugo živjeli sa ovim krvopijama, kažu da zaborav traje godinama. Strah od povratka, paranoja, nelagoda, neki su od osjećaja koji za sobom ostavljaju ovi nepozvani gosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti