CEFTA ima plan

Ukidanje troškova koji malim firmama poskupljuju e-trgovinu u regionu

20.01.2023. 12:48 / Izvor: N1 Srbija
cefta

U e-trgovini u zemljama regiona trebalo bi stvoriti uslove da se jtroškovi koji trenutno manjim firmama nabavku robe na taj način, čine preskupom.

U e-trgovini u zemljama regiona trebalo bi stvoriti uslove da se troškovi koji trenutno manjim firmama nabavku robe na taj način, čine preskupom. To je plan CEFTA organizacije za regionalnu saradnju za ovu i narednu godinu.

Kao jedan od najvećih uspjeha navode zelene i plave koridore za ubrzanje transporta robe. O rezultatima i planovima Sporazuma o slobodnoj trgovini na Balkanu za Infobiz je govorio Emir Đikić, direktor CEFTA sekretarijata.

"Mi smo u krizi već tri godine, ono što je postinuto je da smo uspjeli da održimo lance snabdjevanja u okviru CEFTA regije, tako da smo imali nesmetani prolaz robe – one potrebne za borbu protiv kovida, kao i osnovnih životnih namirnica i hrane za životinje i to u periodu kada su se sva tržišta zatvarala. To su ti famozni zeleni koridori“, kaže Emir Đikić.

Prošle godine su, dodaje, zeleni koridori prošireni na sve prelaze u regiji.

"Počeli smo u julu prošle godine da radimo i sa EU zelene koridore – sa Grčkom, pa plave koridore sa Albanijom, Crnom Gorom, Italijom, a na kraju godine i sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom“, kaže sagovornik Infobiza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti