U toku adaptacija zakupljenih prostorija

Prizemlje zgrade "Vječna vatra" iznajmljeno Delegaciji EU na 20 godina za 1 KM

20.01.2023. 14:00 / Izvor: Akta.ba
delegacija EU

Foto: Ajdin Cocalic / Faktor

Gradsko vijeće Grada Sarajeva 2020. godine prizemlje zgrade "Vječna vatra" dodijelilo je u zakup Delegaciji Evropske unije u BiH.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva 2020. godine prizemlje zgrade "Vječna vatra" dodijelilo je u zakup Delegaciji Evropske unije u BiH.

Odlukom je tada odlučeno da će se zakupljeni prostor površini od 669.02 m2 koristit u svrhu otvaranja i rada EU informativnog centra "Europe House".

Istom je odlučeno da Grad Sarajevo, sa tadašnjim gradonačelnikom Abdulahom Skakom na čelu, osigurava podršku Delegaciji EU-a u pribavljanju svih dozvola i druge dokumentacije potrebne za izvođenje radova na adaptaciji i opremanju prostorija.

Skaka je tada istakao i isplativost ovog poteza jer će značajan dio sanacije zgrade Vječne vatre uraditi Evropska unija.

Ugovor o zakupu potpisali su 2020. godine ambasador Johan Sattler u ime Delegacije EU te tadašnji gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka.

Grad Sarajevo je potpisivanjem zajedničkog Ugovora omogućio Delegaciji EU-a da izvrši adaptaciju zakupljenih prostorija u skladu sa svim potrebama EU informacijskog centra i po potrebi za obavljanje njegovog rada. Prema potpisanom Ugovoru Delegacija EU će snositi troškove vezane za adaptaciju.

U ovome ne bi bilo ništa sporno da na zgradu, prilikom spomenute adaptacije, nisu postavljani prozori koji u potpunosti odudaraju od austrougarske arhitekture i na taj način narušavaju njen historijski značaj.

PLASTIČNA STOLARIJA NA HISTORIJSKOM OBJEKTU

Na prvi pogled prozori izgledaju kao da su PVC što je izazvalo burne reakcije kod Sarajlija ali i nekih zvaničnih institucija.

Iz Delegacije su se i oglasili povodom ovih navoda kazavši da nema potrebe za brigom te da stolarija – tj. prozorski okviri nisu od PVC-a.

"Ako ste zabrinuti za prozore nove zgrade "Europe House" , treba da se otvori u proljeće 2023., molimo da vas razuvjerimo. Prozorski okviri su svježe ofarbano drvo ne PVC. Kada fasada zgrade bude u potpunosti restaurirana, skladno će se uklopiti sa zgradom kao i okolnim prekrasnim arhitektonskim blagom", naveli su na svom Twetter nalogu.

Dodali su i to da planovi koji se sprovode odobralo se i nadležne vlasti na nivou Federacije i kantona uz puno poštovanje jedinstvene kulturne baštine Sarajeva.

"Nakon restauratorskih radova, "Europe House" će biti atraktivan i živahan centar koji će obogatiti kulturni život prekrasnog Sarajeva i radujemo se što ćemo za nekoliko mjeseci dočekati naše prve goste", kazali su.

Zgrada “Vječne vatre” koja se nalazi u ulici Maršala Tita br. 62, u skladu s odlukom Vlade FBiH dodijeljena je Gradu Sarajevu na korištenje i jedan je od simbola grada.

ZAKUPNINA 1 KM

U pregledu Ugovora o zakupu spomenutih prostorija, koji je potpisao Abdulah Skaka, navodi se da se spomenuti prostor daje u zakup na 20 godina.

Ono što najviše bode oči jeste Član 4. Zakupnina i plaćanje zakupnine ukojem se navodi da se zakupnina plaća kao fiksna u iznosu od samo 1,00 KM, koja se plaća u KM svakog mjeseca do 15 dana u mjesecu za tekući mjesec. 

Delegacija EU-a prema Ugovoru preuzima obavezu plaćanja i troškova električna energija, plin, računi za telefon i internet, vodosnabdijevanje, odvoz smeća a da je Grad Sarajevo obavezan da obezbijedi i plaća priključak za struju i vodu, telefonski kabal u zgradi za spajanje svih potrebnih telefonskih linija.

Navodi se i to da Grad Sarajevo osigurava podršku Delegaciji EU-a u pribavljanju svih dozvola i druge dokumentacije potrebne za izvođenje radova na adaptaciji i opremanju prostorija.

“Grad Sarajevo omogućava Delegaciji EU-a da izvrši adaptaciju zakupljenih prostorija u skladu sa svim potrebama EU informacijskog centra i po potrebi za obavljanje njegovog rada. Delegacija EU ce snositi troškove vezane za adaptaciju”, navedeno je.

Tokom cijelog trajanja zakupa, Grad Sarajevo je odgovoran za zadovoljavajući rad, održavanje i popravak objekta (zidovi, krov, strop), bilo kojeg zajedničkog prostora, za tehničke instalacije (vodovodne, sanitarne, grijanje, ventilacija, klimatizacija, električni sistemi i kućanski tehnički uređaji, osim specifične opreme koju je instalirala Delegacija EU- a.

Prema Član 9. Popravke i održavanje od strane zakuca - Delegacija EU odgovorna je za redovno održavanje, brigu i čistoću zakupljenih prostorija, te se obavezuje na korištenje zakupljenih prostorija s dužnom pažnjom i odgovara za sve štete u prostorijama u kojem je takva šteta pričinjena kao rezultat grube nepažnje od strane Delegacije EU-a. 

Bez obzira na diplomatski status Delegacije EU-a u BiH, Ugovor je uređen u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine. 

Iz Gradske uprave se još nisu oglasili da li je došlo do kršenja određenih stavki spomenutog Ugovora.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti