Anketiranja poslodavaca

Poziv privrednicima da se uključe u izradu analize radne snage i potreba tržišta rada USK

23.01.2023. 13:17 / Izvor: Akta.ba
anketa

Rezultati anketiranja će pružiti podršku u oblasti razvoja ljudskih resursa, koji će biti usklađeni sa stvarnim potrebama tržišta rada u Unsko – sanskom kantonu.

U izradi projektnog prijedloga "Analiza radne snage i potreba tržišta rada USK-a", Privredna komora USK će u partnerstvu sa Ministarstvom privrede USK, Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, Pedagoškim zavodom USK, Službom za zapošljavanje USK i Obrtničkom komorom USK, koristiti metodu anketiranja poslodavaca na području USK-a.

U cilju prevazilaženja visoke stope nezaposlenosti i velike neusklađenosti sistema obrazovanja i osposobljavanja sa potrebama tržišta rada, rezultati anketiranja će pružiti podršku u oblasti razvoja ljudskih resursa, koji će biti usklađeni sa stvarnim potrebama tržišta rada u Unsko – sanskom kantonu.

Adresiranjem postojećih nedostataka svim partnerskim institucijama bi se napravio sistemski interventni plan u postizanju balansa između deficitarnih, traženih zanimanja s jedne strane i suficitarnih zanimanja s druge strane kako bi se uskladila upisna politika obrazovnih institucija sa potrebama tržišta rada.

Programiranje daljnjih aktivnosti bi se odnosile na prilagođavanje najvažnijih aktivnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, Službe za zapošljavanje USK te ostalih relevantnih ustanova sa iskazanim potrebama poslodavaca, kao i za realizaciju odgovarajućih mjera i programa aktivne politike zapošljavanja.

Anketiranjem i daljnjom analizom dobivenih podataka će se obezbijediti odgovarajuća baza znanja i informacija neophodna za vođenje efikasnih politika, institucionalnih reformi, povećanja relevantnosti obrazovanja za tržište rada i ostalih interventnih aktivnosti koje za cilj imaju promovisanje produktivnog zapošljavanja, te usklađivanje deficitarnih i suficitarnih zanimanja i obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada.

"Uvažavajući činjenicu da poslodavci predstavljaju najznačajnije predstavnike tržišta rada s obzirom na vaš kontinuirani doprinos, molimo da se uključite u projektnu inicijativu uz pomoć linka za istraživanje potreba", navode iz PKUSK.

Alternativno, anketu možete preuzeti OVDJE u pdf obliku, te ispunjenu skenirati i poslati na mail: pkusk@bih.net.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti