Povećanje za 5 posto

Ko će dobiti povećanje plate u KS: Uvijek dobijaju oni koji već imaju

24.01.2023. 07:39 / Izvor: N1
Supermarket

Da uvijek dobijaju oni koji već imaju, pokazuje i najnovija odluka Vlade Kantona Sarajevo. Prema ovoj odluci povećanje plata za 5 posto prosječne plate u FBiH dobilo bi oko 14 hiljada radnika.

Da uvijek dobijaju oni koji već imaju, pokazuje i najnovija odluka Vlade Kantona Sarajevo. Prema ovoj odluci povećanje plata za 5 posto prosječne plate u FBiH dobilo bi oko 14 hiljada radnika. Međutim, za sindikat odluka je diskriminatorna jer budžetski korisnici sa najnižim platama, ne bi dobili ništa, dok bi zastupnici i ministri u Skupštini KS, te funkcioneri sa platama preko 2 i po hiljade KM, dobili između 125 i 200 KM.

Kućni budžet radnika sa najnižom platom u KS pogođenih inflacijom od preko 16 % neće biti uvećan ni za jednu konvertibilnu marku iako životne namirnice, grijanje i osnovne potrepštine nisu skuplje samo za ministre i zastupnike. Značajno povećanje ne bi dobili ni oni sa nešto većim platama od najnižih.

Pregovore s Vladom KS iz sindikata smatraju neuspješnim i čekaju novu Vladu prije nego stupe u generalni štrajk.

Ministar finansija koji najvjerovatnije neće ostati u narednom mandatu, kaže da je sadašnja Vlada napravila historijski iskorak povećavajući plate u u jednoj godini za 86 miliona maraka što je planirano u novom nacrtu budžeta. Radnicima preporučuje pregovore sa novom Vladom o raspodjeli 25,7 miliona koji su obezbjeđeni za linearno povećanje plata od 5 %.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti