Aktivisti upozoravaju na katastrofu

U korito rijeke Bregave iznad Stoca se srušio nasip MHE "Do"

24.01.2023. 09:39 / Izvor: Akta.ba
hidroelktrana DO

Na ovaj problem upozoravaju zabrinuti ekološki aktivisti iz Udruženja za očuvanje prirodne sredine i razvoj turizma Stolac Kayaking Ekotur svjedočeći nemilim scenama.

U korito rijeke Bregave iznad Stoca se srušio dio nasipa nastalog izgradnjom minihidroelektrane (MHE) "Do" u Berkovićima i prijeti daljnjim obrušavanja koje bi moglo dovesti do zatrpavanja korita i nesagledivih posljedica na širem području.

Na ovaj problem upozoravaju zabrinuti ekološki aktivisti iz Udruženja za očuvanje prirodne sredine i razvoj turizma Stolac Kayaking Ekotur svjedočeći nemilim scenama.

Tvrde da je uslijed prelijevanja iz kanala kojim se vodom snabdijeva protočna mini HE "Do" proteklih dana došlo je do obrušavanja nasipa zbog čega je ogromna količina materijala završila u koritu rijeke Bregava.

"Ogroman dio nasipa nastalog izgradnjom ovog kanala i MHE, također visi u zraku i svakog trenutka može se obrušiti. Postoji realna opasnost da dođe do zatrpavanja čitavog korita i kratkotrajnog formiranja akumulacije, koja bi nakon probijanja izazvala nesagledivu štetu na objektima nizvodno, od kojih su mnogi od neizmjernog kulturno-povijesnog značaja", upozoravaju aktivisti.

Podsjetimo da je MHE "Do", izgrađena u Berkovićima 2016. godine uz negodovanje brojnih aktivista i građana, te da se proteklog vikenda dogodio incident na Lašvi, gdje je MHE kod Viteza ispuštanjem mulja iz akumulacije napravila veliku štetu po živi svijet rijeke.

Kako se bi se spriječila katastrofa na Bregavi očekuje se da nadležni blagovremeno djeluju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti