VAŽAN DOGAĐAJ

Đokić: Zaključci "Balkan Solar Summita" će biti kao putokaz

25.01.2023. 10:44 / Izvor: Akta.ba
petar đokić

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva RS

"Balkan Solar Summit" je važan događaj, koji okuplja cijeli region i predstavlja dobru priliku i mjesto za razmjenu znanja, iskustava i prakse.

"Balkan Solar Summit" je važan događaj, koji okuplja cijeli region i predstavlja dobru priliku i mjesto za razmjenu znanja, iskustava i prakse, kao i promociju i afirmaciju energetskih politika Republike Srpske i regiona, kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

"Uvjeren sam da će konferencija dati konkretne odgovore na mnogobrojna pitanja i nedoumice, kao i kvalitetne zaključke koji će nam biti putokaz ka ostvarenju zacrtanih ciljeva", ističe Đokić.

Prema ministrovim riječima Republika Srpska i zemlje regiona će morati da promijene strukturu svog energetskog sektora, koji će dobiti više obnovljivih izvora energije, kao i da bolje sarađuju u ovim pitanjima. 

"Stoga je ulaganje u ovaj potencijal i korištenje ovih izvora energije od ključnog značaja u postizanju ciljeva koje smo definisali našim strateškim i zakonskim propisima i obavezama definisanim Ugovorom o Energetskoj zajednici“, kaže Đokić.

Vlada Republike Srpske uspjela je, dodaje, da ovaj sektor predstavi kao područje u kome leži veliki kapacitet za razvoj novih projekata i, samim tim, veći priliv novca u privredu. 

"To su prioritetna područja na kojima se bazira naš dalji razvoj i koja ulijevaju nadu u jedan daleko kvalitetniji i bolji život naših građana, a od efekata tih investicija će veliku korist imati svi. Iskreno vjerujem da je budućnost Republike Srpske u razvoju sektora obnovljivih izvora energije, pa i solarne energije, veoma svijetla", kaže ministar energetike i rudarstva RS.

solarni panel

(Foto: Pixabay)

"Balkan Solar Summit", koji je posvećen solarnoj industriji i solarnoj energiji, se održava 9. i 10. februara u Banjaluci, u Banskom dvoru, a okupit će vodeće regionalne stručnjake iz ove oblasti.

Stručnjaci će tokom panela i predavanja predstavnicima biznis sektora i investitorima približiti benefite solarnih elektrana, te buduće perspektive i najnovije trendove u ovom segmentu.

Konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Govoreći o aktivnostima koje resorno ministarstvo preduzima u afirmaciji korištenja solarne energije i izgradnje solarnih elektrana, Đokić ističe kao najvažnije donošenje zakonskog okvira koji omogućava afirmaciju ovog resursa i njegovo stavljanje u funkciju razvoja naše zemlje.

Uvedena je i kategorija kupac-proizvođač i kategorija zajednica obnovljive energije, sa ciljem povećanja broja proizvođača električne energije prvenstveno za vlastite potrebe.

Sve navedeno će, kaže ministar Đokić, znatno uticati na povećanje izgradnje objekata ove vrste i povećanje udjela tzv. „zelene“ energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u Republici Srpskoj.

Đokić je rekao da je primjena mjera energetske efikasnosti izuzetno važan segment u obezbeđenju održivosti naše privrede i da ima višestruke koristi.

Sve odgovore u vezi gradnji solarnih elektrana i drugih zanimljivih tema iz ove oblasti zainteresovani imaju priliku čuti upravo na "Balkan Solar Summitu".  

Prijave su putem www.solarsummit.ba, a broj kotizacija je ograničen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti