PREDSTAVLJEN MODEL

Na okruglom stolu o cirkularnoj ekonomiji kao šansi za razvoj Goražda

26.01.2023. 09:03 / Izvor: Fena
okrugli sto goražd

Ovom prilikom predstavljen je model cirkularne ekonomije, njeni benefiti i poticaji za lokalnu zajednicu, ali i privredene subjekte.

Centar za politike i upravljanje (CPU) i Grad Goražde jučer su organizirali okrugli sto o temi "Cirkularna ekonomija - Šansa za razvoj Grada Goražda" za predstavnike lokalne zajednice i privatnog sektora.

Ovom prilikom predstavljen je model cirkularne ekonomije, njeni benefiti i poticaji za lokalnu zajednicu, ali i privredene subjekte, u smislu izrade poslovnih modela u prioritetnim sektorima za poticanje cirkularne ekonomije.

"Okrugli sto je realiziran u okviru saradnje s Gradom Goražde. Napravili smo sporazum prema kojem želimo da administraciju Grada Goražde i naravno privredu kapacitiramo da više promišljaju o cirkularnoj ekonomiji i usmjere svoje i aktivnosti kompanija u smjeru povećanja njihove cirkularnosti i principa cirkularnog modela u njihovom poslovaju", pojasnio je izvršni direktor Centra za politiku i upravljanje Adis Muhović.

Moderator okruglog stola, direktor firme Ceteor Vedad Suljić precizirao je da se na ovaj način nastoji ukazati kako različiti akteri, od lokalne zajednice do privrednika, mogu biti uključeni u cirkularnu ekonomiju.

"Cirkularna ekonomija počiva na tome da se resursi koje vadimo iz prirode što duže zadržavaju u ekonomskom sistemu. Govorili smo i o principima cirkularne ekonomije i mogućim poslovnim modelima koji se mogu implementirati, kao i o najpotentnijim sektorima u BiH na primjeni modela cirkularne ekonomije te šta je to konkretno u Gradu Goražde prioritetno sa strane cirkularne ekonomije, kako od lokalne zajednice tako i privrede", istakao je Suljić.  

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je da gradska uprava nastoji koristiti sve resurse s ciljem unapređenja privredne saradnje i kako bi se pospješila sveobuhvatnost privrednih subjekata.

"Cilj je unaprijediti i iskoristiti sve relevantne informacije i razmjeniti iskustva. Znamo da u našem gradu imamo dovoljan broj jakih privrednika, reprezentativnih ne samo u BiH već i šire, a cilj ove saradnje je uspostaviti i što bolju bazu podataka koju će moći koristiti svi naši privrednici u cilju rješavanja zajedničkih problema koje dijele", naveo je Imamović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti