VELIKI ISKORAK

Prvi put u Federaciji BiH: Status zaštićenih prijavitelja korupcije dobile dvije osobe

26.01.2023. 14:02 / Izvor: Avaz.ba
kafedžić

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS donio je odluku da se u dva predmeta osobama dodijeli status zaštićenih prijavitelja korupcije.

Od početka primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, koji je na snagu stupio 1. januara ove godine, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS donio je odluku da se u dva predmeta osobama dodijeli status zaštićenih prijavitelja korupcije, saznaje "Avaz".

Inače, dvije osobe su nakon prijave korupcije u javnom sektoru Kantona Sarajevo zatražile od Ureda, na čijem je čelu Erduan Kafedžić, status zaštićenih prijavitelja korupcije.

"Ovo je prvi put da se u Federaciji BiH dodijelio status zaštićenog prijavitelja, a sve na osnovu zakona koji je stupio na snagu početkom godine", kazao je Kafedžić za „Avaz“.

On je istakao da svi prijavitelji korupcije, ukoliko se osjećaju ugroženo, mogu podnijeti zahtjev da dobiju status zaštićenog prijavitelja korupcije te da je ovo veliki iskorak u borbi i prevenciji korupcije.

"Prijavitelji korupcije u KS više nisu bez zaštite", naveo je Kafedžić.

Ovo važno pitanje također je u fokusu međunarodne zajednice jer se duboko dotiče ljudskih prava, sloboda, pravne sigurnosti, što i jesu primarni ciljevi i vrijednosti EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti