Firma u stečaju

Radnici "Krivaje" traže što brže penzionisanje ili izlaze na proteste pred Vladu FBiH

27.01.2023. 12:18 / Izvor: BHRT
Krivaja Mobel

Radnici zavidovićkog preduzeća "Krivaja Mobel" u stečaju okupili su se pred kapijom nekadašnjeg drvoprerađivačkog giganta.

Radnici zavidovićkog preduzeća “Krivaja Mobel” u stečaju okupili su se pred kapijom nekadašnjeg drvoprerađivačkog giganta s namjerom da, kako kažu, pošalju upozorenje nadležnim da je njihovo strpljenje pri kraju i da će, ukoliko ne dođe do bržeg penzionisanja radnika, biti prisiljeni organizirati proteste pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Prema tvrdnjama radnika, u ovom momentu njih 100 ispunjava uvjete za penzionisanje, ali zbog neuvezanog staža nisu u mogućnosti ostvariti svoja prava zbog čega su dovedeni na rub egzistencije. 

Poseban problem imaju nekadašnje radnice Krivaje koje su zbog zakonskih izmjena stekle, a nedugo zatim zbog neuvezivanja staža izgubile pravo za odlazak u penziju. 

Od 1.050 radnika nekadašnjeg IP Krivaja u stečaju, koliko ih je ostalo u preduzeću 2014.godine kada je funkcionalne dijelove Krivaje kupila Ortačka grupa koja je formirala preduzeće “Krivaja Mobel” u kojem je tada angažovano 800 radnika, devet godina kasnije ukupno 250 radnika Krivaje i dalje na evidenciji Službe za zapošljavanje čeka rješavanje svog statusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti