149 saobraćajnica

Za zimsko održavanje cesta na području Novog Grada iz budžeta izdvojeno oko 970 hiljada KM

28.01.2023. 10:23 / Izvor: Akta.ba
zimsko održavanje cesta

Između Općine Novi Grad Sarajevo i KJKP Rad u novembru 2022. godine potpisan je sporazum o međusobnim pravima.

Za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih saobraćajnica, mostova, staza, trotoara i stepeništa, te prilaza školskim objektima na području općine Novi Grad Sarajevo u sezoni 2022/2023. godina, iz budžeta Općine izdvojeno je 970.770 KM.

Između Općine Novi Grad Sarajevo i KJKP „Rad“ u novembru 2022. godine potpisan je sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji poslova na zimskom održavanju cesta na području općine Novi Grad Sarajevo za period od 15. novembra 2022. godine do 15. marta 2023. godine.

Prema sporazumu KJKP „Rad“ je u obavezi od poledice i snijega čistiti 149 lokalnih saobraćajnica ukupne dužine od oko 85 km, 83 nekategorisane lokalne saobraćajnice ukupne dužine od oko 46 km, te parkinge i trotoare uz lokalne saobraćajnice na 18 lokacija s područja općine Novi Grad, pješačke zone, kao i prilaze svim osnovnim i srednjim školama.

Ulice se čiste prema stepenu prioriteta definisanom Programom zimskog održavanja. Za ulice koje nisu u kategoriji prvog, drugog i trećeg prioriteta, obezbijeđene su dovoljne količine industrijske soli za sprečavanje poledice, koje su dopremljene mjesnim zajednicama.

Za čišćenje pješačkih zona u kojim je onemogućen saobraćaj motornim vozilima na području naselja Dobrinja, Alipašino Polje ‘’A’’ i ‘’C’’ faza, te ulica Teheranski trg, predstavnici Općine predali su magnetne kartice preduzeću KJKP ‘’Rad’’ koje su neophodne za ulazak u pješačke zone.

Za održavanje stepeništa i pješačkih mostova zaduženo je Javno preduzeće „Lokom“, kao i pločnika, gdje nije moguće vršiti mašinsko čišćenje, te prilaza, pješačkih staza i parkinga u sklopu sportsko – rekreacionog centra “Safet Zajko”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti