Razgovori u toku

Ryanair u pregovorima o uspostavljanju baze u sarajevskoj zračnoj luci

30.01.2023. 07:55 / Izvor: Akta.ba
Ryanair

Ryanair je bio jedini prijevoznik koji se prijavio na javni poziv Sarajevske zračne luke za avioprijevoznika koji bi uspostavio bazu u gradu u zamjenu za poticaje.

Ryanair je bio jedini prijevoznik koji se prijavio na javni poziv Sarajevske zračne luke za avioprijevoznika koji bi uspostavio bazu u gradu u zamjenu za poticaje. Razgovori između dviju strana o potencijalnoj bazi su u toku, piše portal Ex-Yu Aviation.

Očekuje se da će Sarajevska zračna luka produžiti svoje radno vrijeme ovog ljeta kako bi radila 24 sata dnevno, što je navodno zahtjev europskog niskobudžetnog prijevoznika.
Ranije ovog mjeseca, zračna luka je potvrdila da je jedan zrakoplovni prijevoznik odgovorio na njen javni poziv.

Zračna luka je 2020. provela sličan natječaj na kojem je pobijedio Wizz Air. Bio je jedini koji se prijavio u to vrijeme.

Wizz Air zatvorio je svoju bazu u Sarajevu nakon samo godinu i pol dana u studenom prošle godine. Obnovljeni poziv nije bio ograničen na niskotarifne prijevoznike, a nije zahtijevao ni da zrakoplovna kompanija ima dva zrakoplova u gradu, kao što je to ranije bio slučaj.

Prema uvjetima koje je Aerodrom Sarajevo objavio u svom javnom pozivu, zainteresirani prijevoznik ove godine mora otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kako bi ostvario pravo na poticaje. Subvencije su ograničene samo na broj prevezenih putnika, međutim, zračni prijevoznik će se kvalificirati za poticaje bez obzira na to koliko putnika opslužuje. Što više putnika u odlasku primi u svoj zrakoplov iz Sarajeva, to je veća financijska potpora, no točan iznos sredstava nije objavljen.

Ryanair je ušao na tržište Bosne i Hercegovine 2018. godine s uslugama za Banja Luku. Prošlog studenog proširio je svoje poslovanje u zemlji pokretanjem letova za Tuzlu, s linijama iz Beča, Stockholma i Memmingena.

Ryanairov direktor razvoja ruta, Ray Kelliher, rekao je prošle godine: "Radujemo se rastu u Bosni i Hercegovini u nadolazećim godinama i mogućnosti da najavimo više novih i uzbudljivih ruta za sljedeće ljeto."

Sarajevska zračna luka opslužila je rekordnih 1.377.348 putnika u 2022. godini, što predstavlja povećanje od 79,5% u odnosu na prethodnu godinu i 20,4% više u odnosu na pretpandemijsku 2019. Rast je prvenstveno potaknuo Wizz Air.

Tokom posljednjeg kvartala 2022. Wizz je držao 40% tržišnog udjela u Bosni i Hercegovini i bio je najprometnija zračna kompanija u zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti