Dragan Stanković

Potvrđena optužnica za nezakonito skladištenje pet kilograma srebra i zlata

30.01.2023. 11:19 / Izvor: Akta.ba
tužba

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dragana Stankovića (1968.), koji se tereti za krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe.

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dragana Stankovića (1968.), koji se tereti za krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe.

Optuženi se tereti da je, kao vlasnik poduzetničke radnje "Royal-Gold“ koja se nalazi u Prijedoru i kao registrirani porezni obveznik kod Porezne uprave RS, 6. marta 2019. godine u prostorijama te radnje, uskladištio robu, predmete od plemenitih metala ukupne težine od gotovo pet kilograma srebra i zlata (ukupno 4.965,16 grama i to: nakit od zlata ukupne težine 216,62 grama i nakit od srebra ukupne težine 4.748,62 grama).

Za spomenutu robu optuženi nije imao dokumentaciju o porijeklu, koja je propisana odredbama Zakona o trgovini RS, niti za istu postoji dokumentacija o plaćenom porezu na dohodak u smislu odredbi Zakona o porezu na dohodak RS.

Optuženi se tereti da je uskladištio robu od plemenitih metala od zlata i srebra na koju se plaća porez po poreznom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, za koju nije imao propisanu dokumentaciju o porijeklu robe niti o plaćenom porezu, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe. 

"Optužnicu je u međuvremenu potvrdio Sud BiH", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti