NIŠTA OD POVEĆANJA

Komisija nije podržala izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama

30.01.2023. 14:55 / Izvor: Fena
komisija za budžet

Komisija za finansije i budžet nije podržala prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago (SDA).

Špago je, obrazlažući predložene izmjene, kazao da se radi o izmjeni jednog člana Zakona, kojim se utvrđuje osnovna plata.

Pojasnio je da su razlozi za donošenje zakona, prije svega, sadržani u činjenici da je u proceduri donošenja budžeta institucija BiH za 2023. godinu predviđeno povećanje osnovice za platu sa 535 KM na 630 KM.

"Imajući u vidu način utvrđivanja plaća u institucijama, to povećanje osnovice bi dovelo do nesrazmjernog povećanja plata za uposlenike. Recimo zaposlenici s najmanjim koeficijentom, njihovo povećanje iznosilo bi oko 114 KM, a za funkcionere, odnosno članove Predsjedništva BiH čiji je koeficijen 10, uvećanje bi iznosilo oko 950 KM bez drugih dodataka koji ulaze u platu", naveo je Špago.

Pojasnio je da su iz tog razloga predvidjeli da se osnovica za radna mjesta čiji su koeficijenti od 1,20 do 3,99 osnovna plata utvrđuje množenjem osnovice i pripadajućeg koeficijenta; za radna mjesta za koja su propisani koeficijenti od 4,00 do 5,55 osnovna plata utvrđuje množenjem osnovice i pripadajućeg koeficijenta sa 0,9;  te za radna mjesta za koja su propisani koeficijenti od 5,56 do 10,00 osnovna plata utvrđuje množenjem 0,85 osnovice i pripadajućeg koeficijenta.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Predrag Kožul (HDZ BiH) je kazao da je ovo zakon dobrih namjera i dobrog konteksta.

"On je, u jednoj fazi budućeg donošenja proračuna, ovakav ili sličan potreban. Ali u ovom trenutku držim da je on preuranjen i da prejudicira neke stvari o kojima mi ne znamo ništa ili ne znamo puno. Ono što se pojavljivalo u javnosti kao nacrt proračuna institucija BiH za 2023. godinu je bio prijedlog starog saziva Vijeća ministara. On nije prošao ni proceduru Vijeća ministara ni proceduru Predsjedništva BiH", naveo je Kožul.

Zato je, dodao je on, ovaj zakon preuranjen, prejudicira stvari o kojima ne znaju puno. Predložio je predlagaču da u ovom trenutku povuče zakon, „kako bi u pravo vrijeme, a najbolji model je istovremeno sa proračunom, dobijemo prijedlog u ovom kontekstu od Vijeća ministara BiH“.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Nihad Omerović (NiP) je pozvao predlagača zakona da povuče ovaj zakon, a da on predloži zaključak koji bi bio na fonu i na stajalištu kompromisa, odnosno iznalaženja sistemskog rješenja koje bi podrazumijevalo uključivanje svih relevantnih institucija u jedno konačno zakonsko rješenje, sa istim ciljem kao što je imao i predlagač ovog zakona.

Špago je kazao da u ovoj fazi ne može povući zakon, koji je predložen po osnovnom zakonodavnom postupku, te da su očekivanja da će donošenje ovog zakona pratiti usvajanje budžeta.

"Ostajem pri stavu i neću povlačiti predloženi zakon", naveo je Špago.  

Članovi komisije su glasali o principima predloženog zakona i sa dva glasa „za“, šest protiv i jednim suzdržanim ga nisu podržali.

Predsjedavajući Komisije je potom predložio zaključak koji je prihvaćen, a kojim se obavezuje Vijeće ministara BiH da kod donošenja budžeta institucija BiH za 2023. godinu i eventualnom donošenju odluke o povećanju osnovice za obračun plaća u institucijama BiH, pripremi i istovremeno u parlamentranu proceduru uputi odgovarajuće izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, odnosno pratećih odluka.

Tim izmjenama potrebno je onemogućiti nesrazmjerno povećanje najviših plaća u institucijama BiH imenovanih i izabranih zvaničnika institucija BiH.

Na taj nači bi se se dodatno uravnotežili iznosi plaća budžetskih korisnika u institucijama BiH.

Komisija za finansije i budžet danas je, između ostalog, usvojila Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, kao i Izvještaja o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2021. godinu.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti