Bolje usmjeriti novac

Osnivanje preduzeća za proizvodnju struje u KS potpuno besmisleno, još jedan dodatni namet

31.01.2023. 10:59 / Izvor: Akta.ba
preduzeće za proizvodnju struje

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo početkom ove godine saopćilo je da je Vladi KS podnijelo inicijativu za osnivanje preduzeća za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo početkom ove godine saopćilo je da je Vladi KS podnijelo inicijativu za osnivanje preduzeća za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Prema mišljenju ministra privrede Adnan Delić, a na osnovu kako kaže urađenih analiza, utvrđeno je da uprkos postojanju pravne osnove za izgradnju ovakvih elektrana, objekata, EP BiH u periodu od završetka rata do danas nije izgradila niti jednu elektranu.

Kaže da, kada su u pitanju privatne kompanije, one su izgradile nekoliko postrojenja za korištenje solarne energije, ali su postrojenja zanemarive snage. Također, kazao je da su spomenuta postrojenja za proizvodnju električne energije iz OIE na području KS instalisane snage u zbiru iznad 23 kW predmeti koncesije u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o koncesijama koji je stupio na snagu početkom prošle godine.

Uzimajući u obzir činjenicu da Vlada KS ne može upravljati privatnim kompanijama, niti se oslanjati na njihovu politiku investiranja u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, niti ima ikakve ingerencije u EP BiH, Delić smatra da je sasvim opravdanim da se započne jedan ovakav proces, jer ovo nije pitanje pojedinaca, niti pitanje ko će - privatni ili javni sektor. Ovo je nacionalno pitanje i pitanje od kojeg ovisi energetska stabilnost i nezavisnost.

POSTOJANJE INSTITUCIJA

Podsjećamo, da u Bosni i Hercegovini djeluju tri elektroprivrede koje se bave gore spomenutim projektima, istraživanjima ali i gradnjom objekata za proizvodnju energije.

Bivši direktor Elektroprivrede BIH, a danas osnivač i direktor kompanije SHPP d.o.o. Amer Jerlagić za Akta.ba je kazao, da ne vidi nkakvu potrebu za osnivanjem novog javnog preduzeća za proizvodnju električne energije.

"Navedenim poslovima se trenutno aktivno bave sve tri elektroprivrede u BiH. Elektroprivreda BiH istražuje potencijale vjetra već više od deset godina, grade obnovljive izvore električne energije, tako da smatram da je ova inicijativa potpuno besmislena i da bi to nažalost bilo još jedno javno preduzeće za uhljebljene političkih podanika”, kaže Jerlagić za naš portal.

Kazao je da bi se novac potreban za neko ovakvo preduzeće, trebao usmjeravati na izgradnju fotonaponskih elektrana na obrazovnim ustanovama školama, domovima zdravlja, bolnicama, centrima kulture i na taj način dobivati električna energija iz sunca, te smanjivati troškove električne energije.

“Ono što posebno para uši je činjenica da ova inicijativa dolazi iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo iz one iste Vlade koja je samo prije par mjeseci uvela ''koncesiju'' na proizvodnju električne energije iz sunca. U ovom istom Kantonu koji je najpoznatiji po magli i smogu i koji ima manje sunčanih dana od bilo kojeg drugog kantona u Federaciji BiH. To je u najmanju ruku sramna odluka skupštinske većine da se kažnjava svaki investitor koji bi htio graditi fotonaponsku elektranu u Kantonu Sarajevo”, kazao je.

DODATNI NAMETI NA PRIVREDU

Podsjeća nas da se upravo ovih dana lome koplja oko državne imovine, Drine, HE Buk Bijele, HE Paunci i HE Foča... “pa valjda bi koncesija trebala biti na ono što je državno dobro, poput vode, rude isl., a ne na proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana''.

“Ovo je samo još jedan novi parafiskalni namet na privredu, a puna su im usta priče o smanjenju parafiskalnih nameta. Sramno!!!”, zaključuje Jerlagić.

Ministarstvo osnivanjem ovog kantonalnog energetskog preduzeća kaže neće onemogućiti, niti na bilo koji drugi način utjecati na privatne investicije u obnovljive izvore energije. Riječ o preduzeću za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, na bazi sunca i vjetra, u okviru kojeg planiraju istraživanja vjetroenergetskog potencijala na četiri potencijalne lokacije, te dvije lokacije za istraživanja potencijala solarne energije.

Delić je kazao da bi se ovakvim preduzećem poboljšao kvalitet zraka, doprinijelo zaštiti okoliša, te da bi distribucija struje bila sigurnija. Za kompanije, kao i za građane bila bi omogućena veća pristupačnost i dostupnost električne energije kao ključnog proizvoda u svim privrednim aktivnostima i samom životu.

Poručio je da ovo neće biti još jedno javno preduzeće koje će crpiti budžet, te najavio da će aplicirati i za dobijanje novca od EU.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti