Jedinstven stav

Košarac - Konaković: Na Trgovskoj gori se ne smije graditi odlagalište nuklearnog otpada

02.02.2023. 12:29 / Izvor: BHRT
Sastanak

Od ključne važnosti je da Hrvatska i Slovenija postignu dogovor i donesu rješenje o tome da Trgovska gora nije adekvatna lokacija za izgradnju odlagališta.

Od ključne važnosti je da Hrvatska i Slovenija postignu dogovor i donesu rješenje o tome da Trgovska gora nije adekvatna lokacija za izgradnju odlagališta, a BiH ima jedinstven stav o ovom pitanju, istaknuto je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca  i ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića.

Uzimajući u obzir jedinstven stav o neprihvatljivosti namjere Hrvatske da u neposrednoj blizini granice sa BiH gradi sporno odlagalište, kao i zaključke Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH, sagovornici su izrazili opredjeljenje da rade na ovom pitanju, zajedno sa nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH. 

S tim u vezi, naglašeno je da će u narednom periodu u fokusu zajedničkih aktivnosti biti upoznavanje svih relevantnih međunarodnih institucija, te zvaničnih vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji, o jedinstvenom stavu iz BiH kada je u pitanju Trgovska gora.

''Dobra je i ohrabrujuća poruka da će dva ministarstva u saradnji sa entitetskim institucijama i imenovanim radnim tijelima na međunarodnom planu promovisati politike i interese BiH u slučaju Trgovska gora. Nećemo odustati, jer nam je primarni cilj zaštita zdravlja naših građana i očuvanje životne sredine'', poručio je Košarac.

Put ka EU primarni spoljnopolitički cilj BiH

Košarac i Konaković razmijenili su mišljenja i o evropskim integracijama kao primarnom spoljnopolitičkom cilju BiH. Postignuta je saglasnost da dva ministarstva potpišu sporazum na osnovu kojeg će biti omogućeno da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima svog predstavnika u Misiji BiH u Briselu.

''Ovo pitanje nam je važno, jer Ministarstvo na čijem sam čelu ima značajnu ulogu i vidljivost u preuzimanju određenih evropskih direktiva i procesa koji se tiču članstva u EU, posebno imajuću u vidu kandidatski status za BiH'', naveo je Košarac.

Sagovornici su se osvrnuli i na primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, s fokusom na postojeća otvorena pitanja u kontekstu zaštite domaće proizvodnje.

''Neophodno je da kroz analizu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u saradnji sa Delegacijom EU, razgovaramo i zajedno radimo na usvajanju određenih mjera koje bi značile dalji napredak na evropskom putu, ali i omogućile nam da zaštitimo domaću proizvodnju'', rekao je ministar Košarac.

Tema današnjeg sastanka bili su i strateški projekti u oblasti energetike i sprječavanje blokada u njihovoj realizaciji. Razgovarano je o daljem jačanju i unapređenju ekonomskih odnosa u regionu, pri čemu je zaključeno da je svaki institucionalni i regionalni oblik saradnje od koristi za privrednike iz BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti