Prekoračio granice dužnosti

Bivši direktor "Elektrobosne" optužen za nezakonitu prodaju nekretnina firme u Neumu

03.02.2023. 09:36 / Izvor: Faktor
Elektrobosna

Potvrđenom optužnicom njemu se na teret stavlja produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je podiglo, a mostarski Kantonalni sud u cijelosti potvrdio optužnicu protiv Pere Stanića, zvanog “Stari” (1937) iz Zenice, bivšeg direktora “Elektrobosne” d.d. Jajce.

Potvrđenom optužnicom njemu se na teret stavlja produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Stanić se tereti da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, kao direktor društva “Elektrobosna” d.d. Jajce, prekoračio granice svoje službene ovlasti.

On je, kako se navodi u optužnici, tokom januara i februara 2011. godine u Čapljini, kod notara N .M., prilikom prodaje nekretnina oštećenog društva, bez prethodno pribavljenog odobrenja Nadzornog odbora društva, zaključio dva ugovora o prodaji nekretnina oštećenog društva u Neumu prilažući krivotvorenu ispravu, odnosno odluku Nadzornog odbora.

Na taj način je, prema optužnici, pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 100.000 eura (195.583,00 KM) i time oštećenom društvu pričinio štetu u iznosu od 609.138,39 KM.

To je učinio tako što je:

– dana 11.01.2011. godine, u Čapljini, zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva sa M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, koji novac osumnjičeni nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe i kojim ugovorom su prodate izgrađene Jedinice za odmor radnika – nekretnine u Neumu, a zatim

– dana 02.02.2011. godine zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva sa M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, koji novac osumnjičeni nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe i kojim ugovorom su prodate izgrađene Jedinice za odmor radnika – nekretnine u Neumu – navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je uz optužnicu Sudu predložilo oduzimanje imovinske koristi od osumnjičenog u iznosu od 195.583 KM sukladno Zakonu, saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti