Federalni hidrometeorološki zavod

Omerčić: Najgori period sa zagađenjem zraka je iza nas

03.02.2023. 09:56 / Izvor: Fena
Magla

Početak je februara i iza nas je ostao najgori period što se tiče zagađenja zraka.

Početak je februara i iza nas je ostao najgori period što se tiče zagađenja zraka, ali naravno i dalje možemo očekivati dane sa visokim stepenom zagađenja - kazao je Feni Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istakao je da ove zime kao i prethodne nisu dostizane ni upola ove vrijednosti koje su bile unazad tri-četiri godine.

"Iako mi na top listama ostajemo u samom vrhu, međutim mnogo su niže koncentracije. To je uglavnom zbog nešto povoljnijih meteoroloških uslova koji vladaju i stabilne situacije ne traju mnogo uzastopnih dana, kao što je to inače bio običaj", kazao je Omerčić.

Dodao je da je prethodnih dana bilo povećano zagađenje u dolinsko-kotlinskim dijelovima BiH, pogotovo u Sarajevu, Zenicu, u cijeloj dolini Bosne, Tuzli, Živinicama, Lukavcu, Bihaću. U Hercegovini i zapadnoj Bosni uglavnom je bio dosta bolji kvalitet zraka.

"Nivo zagađenje koji smo imali prethodnih dana je niži u odnosu onaj koji je bio oko nove godine i u decembru kada inače imamo najveće koncentracije zagađujućih materija, ali zrak je i dalje povremeno nezdrav. Zadnja tri dana smo imali osciliranje, skoro svaki dan su bili periodi sa nešto čišćim zrakom i jedan dobar dio dana u kojem je zrak bio prilično zagađen", kazao je Omerčić.

Podsjetio je da su jučer od poslijepodnevnih sati postepeno počele da padaju koncentracije na skoro svim mjernim mjestima, tako da je jutros zraka prilično dobar.

"U Sarajevu, Goraždu i dolini rijeke Bosne je zrak jutros umjereno zagađen, u Hercegovini je čist, Livnu, Bihaću. U Travniku imamo prilično dobar zrak. Nešto više koncetracije zagađenja su jutros opet u Tuzli i Živinicama", kazao je Omerčić.

Prema njegovim riječima, večeras će opet koncentracija zraka zagađujućih materija vjerovatno opet nešto rasti, pa će iz umjerenog zagađenja na ovim najzagađenijim tačkama preći kratkotrajno i u nezdrave nivoe.

"Međutim sutra i prekosutra, opšti meteorološki uslovi su dosta povoljni i ne očekujemo do početka iduće sedmice neko značajno zagađenje zraka", istakao je Omerčić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti